AcasăActualitatePatru sute de cadre militare în rezervă și în retragere se reunesc,...

Patru sute de cadre militare în rezervă și în retragere se reunesc, de câteva ori pe săptămână, la Asociația lor

De la 1 februarie 2003, pe șoseaua București, într-o clădire ce, odinioară, aparținea unității militare din municipiul nostru, își desfășoară activitatea Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Al. I. Cuza” – filiala „Mircea cel Bătrân” Giurgiu. Alături de aceștia, alte trei ONG-uri, tot din rândurile fostelor cadre militare, își desfășoară activitatea în aceeași clădire, ne spunea președintele ANCMRR – filiala Giurgiu, col. (r) Iulian Adrian Drăguț. Este vorba despre Asociația „Cultul Eroilor – Regina Maria” – condusă de col. (r) Teodor Cristea, Liga Navală, condusă de comandor Dumitru Cucu, și CAR Cadre Militare.

„Ne-am întâlnit, la constituire, un număr de 19 persoane, care am pus bazele acestei asociații. Din nefericire, doar 12 mai sunt, astăzi, în viață. În cei 16 ani de când funcționăm în această locație, oferită cu titlu gratuit de către Primăria și Consiliul Local Giurgiu, am reușit să adunăm circa patru sute de membri, atât foste cadre militare MApN, cât și din alte structuri, dar și membri ai familiilor acestora. Tot în acest interval, mai exact cam din primul an de activitate, am semnat un protocol de colaborare cu asociația similară din Bulgaria, alături de care derulăm, an de an, în baza unui program stabilit de comun acord, acțiuni menite să îi aducă aproape pe membrii noștri de colegii de peste Dunăre. Ne întâlnim de zilele naționale, ale României și Bulgariei, de zilele armatelor celor două țări, dar și cu alte ocazii, cum ar fi 8 martie, zilele de sărbătoare…O dată pe an, ne întâlnim și în competiții sportive: fotbal, șah, tenis de masă, table și pescuit. Dacă la fotbal noi, giurgiuvenii, suntem ceva mai slabi (colegii bulgari au o „bază de selecție” mai amplă, având, în județul Ruse, șase filiale ale asociației, dar și cadre mai tinere), ne luăm revanșa la tenis de masă și, în mod special, la table și pescuit. La șah, de multe ori, încheiem competiția cu…remiză!”, ne mai spunea col. (r) Adrian Drăguț.

De exemplu, pentru anul acesta, planul comun al celor două asociații riverane Dunării cuprinde celebrarea comună a sărbătorii naționale pentru fiecare dintre cele două țări (3 martie, respectiv 1 decembrie), participarea la adunările generale ale celor două organizații (luna martie), sărbătorirea celor două zile ale armatei celor două țări (6 mai – Bulgaria, 25 octombrie – România), vizite comune ale conducerii celor două asociații la diverse situri istorice din Bulgaria și România, concursuri sportive (programate pentru luna septembrie), și tradiționala întâlnire a familiilor din Giurgiu și Ruse pentru sărbătorirea Crăciunului și Anului Nou (27 decembrie).

După cum ne mai preciza președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Al.I.Cuza” – filiala „Mircea cel Bătrân” Giurgiu, numărul membrilor este în continuă creștere. Numai anul trecut s-au alăturat 30 de noi membri, în timp ce în primele trei săptămâni ale acestui an s-au înscris 5 persoane.

„Pe lângă activitățile menționate – întâlniri cu colegi din alte asociații, competiții sportive sau pur și simplu întâlniri de socializare, membrilor noștri le mai oferim, aproape zilnic, alte facilități: copiii și nepoții acestora descoperă, seară de seară, alături de maestrul Iulian Ceaușescu, tainele șahului; permanent, cei care, conform legii, pot, beneficiază de pregătire, sub diverse forme, pentru a participa, la nevoie, în mod activ, la apărarea independenței și integrității României. De asemenea, le reprezentăm interesele în relațiile cu instituțiile locale, precum și cu alți reprezentanți ai autorităților din municipiul și județul Giurgiu”, mai spunea Adrian Drăguț.

În ceea ce privește finanțarea activităților organizate, președintele filialei Giurgiu ne spunea că acest lucru se face din cotizațiile – care, de anul acesta, au fost „ridicate” la 5 lei/lună – și din direcționarea celor 2% din impozitul pe profit datorat statului. De asemenea, au primit sprijin din partea autorităților publice locale, în sensul că, pe lângă faptul că nu plătesc chirie pentru locația în care își desfășoară activitatea, Primăria Municipiului i-a sprijinit cu lucrările de reparații la instalația de căldură, precum și cu reparațiile la acoperiș.

În prezent, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Al.I.Cuza” – filiala „Mircea cel Bătrân” Giurgiu este condusă de un Birou Executiv, format din: col.(r) Adrian Iulian Drăguț – președinte, comandor Victor Velev (prim-vicepreședinte), col. (r) Liviu Munteanu – vicepreședinte, col. (r) Silviu Boghină – secretar executiv și subofițer pompieri Georgeta Antemir – membru. Alături de aceștia, funcționează și o comisie de cenzori, formată din col. Evghenie Tudorache, cpt. Comandor Eugen Coculeasa și lt. Col. Ion Crăcea. Din anul 2017, col.(r) Adrian Drăguț se numără printre cei 21 de membri ai Biroului Permanent Național al Asociației.

„Planurile noastre pentru viitor sunt, în primul rând, să ne facem cunoscuți, să se știe de existența noastră. Apoi, ne dorim continuarea colaborărilor pe care le avem la acest moment, atât cu partea bulgară, cât și cu asociații și instituții din România; și aici aș aminti protocoalele pe care le avem deja încheiate cu asociații similare din sectorul 5 București, Câmpina, Dolj, Sibiu, Teleorman, Dâmbovița, precum și cu Consiliul Seniorilor din Primăria Giurgiu sau Penitenciarul de Maximă Siguranță Giurgiu”, a mai ținut să ne precizeze, înainte de a ne despărți, președintele Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Al.I.Cuza” – filiala „Mircea cel Bătrân” Giurgiu, Adrian Drăguț.

(Jurnal)

Articolul precedent
Articolul următor

VREMEA

Giurgiu
câțiva nori
25.7 ° C
25.7 °
25.7 °
55 %
5.5kmh
24 %
mar
34 °
mie
33 °
joi
35 °
vin
34 °
sâm
35 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!