Joi, 18 martie 2021, deputatul de Giurgiu, Gabriela Horga, a avut o întâlnire cu mai mulți administratori ai unor firme din domeniul HORECA, din municipiul Giurgiu.

„Fac demersuri pentru sprijinirea firmelor din domeniul HORECA, în contextul provocat de pandemia COVID- 19. Am avut o întâlnire cu administratorii firmelor din Giurgiu, pentru a afla care sunt problemele cu care se confruntă în această perioadă critică. Pentru a veni în sprijinul acestora, am depus în Parlament mai multe amendamente menite să ajute industria HORECA.

Concret, am depus un amendament prin care consiliile locale au posibilitatea să reducă până la 50% impozitul anual pentru clădiri pentru firmele din industria HORECA sau a celor cu activitatea total sau parțial întreruptă și posibilitatea să scutească de la taxa lunară pe clădiri aflate în proprietatea statului, datorate de cei care le au în administrare sau în folosință sau de concesionari. Aceste măsuri au produs efecte benefice pentru mediul economic în anul 2020 ( când au fost introduse pe baza OUG 69 și prin OUG 181/2020), prin urmare eu propun prelungirea aplicării lor și în anul 2021.

La fel ca în 2020, aceste măsuri sunt necesare pentru a evita un blocaj financiar la nivelul contribuabililor, care și-au întrerupt activitatea total sau parțial. De asemenea, vrem să evităm acumularea de noi datorii către bugetul local, ca urmare a dificultății privind plata la termen a impozitului/taxa pe clădiri”, a declarat, deputatul, Gabriela Horga.

Parlamentarul a mai propus un amendament pentru continuarea scutirii firmelor care datorează impozit specific și după 31 martie 2021. Prin acest amendament, contribuabilii nu datorează impozit specific pentru o perioadă de 180 de zile calculată începând cu data de 1 ianuarie 2021. Termenul actual, prevăzut de Ordonanța de urgență nr. 226/2020, este de 90 de zile.