Joi, 7 decembrie, la sediul Bibliotecii Județene ”I.A Bassarabescu” din Municipiu a avut loc o acțiune marcată de Anul Centenar 2018, ce a avut ca scop evidențierea rolulului femeii în evenimentele premergătoare ”Marii Uniri” de la 1918.

Momentul, realizat de Aurelia Dobre ( vicepreședintă a Organizației Naționale de Femei Social Democrate) și Crina Stoianovici ( președintă a Organizației de Femei a PSD Giurgiu), s-a desfășurat sub genericul ”Doamnele Marii Uniri”, având-o ca partener pe d-na Dana Bardan, director al Bibliotecii județene. Invitat la manifestare, printre alte personalități locale, a fost și președintele Consiliului județean Giurgiu, Marian Mina.

Organizatorii acestui eveniment au dorit să sublinieze faptul că deși la acel moment, cu 100 de ani în urmă, femeile aveau mai puține drepturi politice sau economice decât bărbații, ele au reușit să fie acceptate și incluse ca mandatare oficiale pe lista celor 1228 de delegați la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 , care au semnat istoricul act al Unirii.

Vorbitorii au subliniat faptul că Marea Unire nu s-a realizat într-o singură zi, fiind un proces care a început încă din anul 1916, în momentul intrării României în Primul Război Mondial , ce s-a încheiat abia în 1920, odată cu Conferința de la Paris, și că România a obținut cel mai bun rezultat posibil, în mare parte datorită acțiunilor unor femei excepționale.

Acțiunea de vineri a avut parte și de un moment artistic extrem de apreciat de cei prezenți, susținut de un grup de copii de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Giurgiu, condus de prof. Carmen Pețanca.

(Elena Cibi)