ORDONANȚĂ! Toate contoarele şi repartitoarele pentru căldură trebuie schimbate, obligatoriu, până la sfârșitul acestui an!

0
365

Vineri, 30 septembrie, a fost publicată în Monitorul Oficial al României o ordonanţă de urgenţă guvernamentală (OUG) care prevede ca toate contoarele şi repartitoarele pentru căldură să fie schimbate, abonaților din  sistemul de încălzire centralizat.

Decizia are ca scop îndeplinirea Planului Naţional Integrat pentru Energie şi Schimbări Climatice (PNIESC).

 Abonații  au contoare și repartitoarele de costuri pentru energia termică deja instalate şi care nu pot fi citite de la distanță, vor fi obligaţi să le modernizeze sau să le înlocuiască, astfel încât să poată permite acest lucru. Termenul limită, potrivit documentului este 1 ianuarie 2027.

Astfel, până la debutul anului 2027, toți locatarii de la bloc vor trebui să deţină contoare sau repartitoare de costuri pentru energia termică ce oferă posibilitatea citirii de la distanță. De la această regulă vor fi exceptate însă asociațiile de proprietari care demonstrează că dotarea cu contoare și repartitoare cu citire la distanță nu este rentabilă. Acestea pot utiliza alte metode alternative rentabile pentru măsurarea consumului de energie termică.

”În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 3 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de răcire la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.

În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor. este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”, se arată în OUG 130/2022, care modifică Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică.

(Jurnal)