Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă purtarea măștilor chiar și la reuniunile de familie de Crăciun și Revelion, a anunțat miercuri OMS.

Organizația a avertizat asupra riscului unui al treilea val al pandemiei de COVID-19 la începutul anului 2021, relatează AFP și EFE.

Având în vedere evoluția periculoasă a pandemiei de COVID-19 în Europa, „există un risc ridicat de reapariție în primele săptămâni și luni ale anului 2021″, a declarat Biroul regional pentru Europa al OMS, într-un comunicat.

Iată de ce OMS  recomandă „purtarea unei măști și respectarea distanțării sociale” la petrecerile de sfârșit de an.

În spațiile interioare, limitarea numărului de persoane si asigurarea unei bune ventilații pentru a reduce riscul de expunere sunt esențiale”, a mai spus OMS, în comunicat.

OMS-Europa a subliniat ca întrunirile în spatiile interioare pot fi deosebit de periculoase, deoarece se reunesc grupuri de oameni din diferite gospodarii și vârste diferite care poate nu au adoptat aceleași măsuri de prevenție.

Poate părea incomod să porți măști și să păstrezi distanța fizică cu prietenii și familia, însă acest lucru contribuie semnificativ la siguranța și sănătatea fiecăruia„, subliniază organizația, care recomandă evitarea aglomerației în mijloacele de transport.

Pentru sărbătorile si procesiunile religioase si târgurile de Craciun, OMS propune sa se ia „serios” în considerare reducerea sau amânarea lor în țările cu transmitere comunitara largă.

Serviciile religioase ar trebui să aibă loc în aer liber, ori de câte ori este posibil, sau să fie limitate ca mărime și durată, cu distanțare fizică, ventilație, măsuri de igienă si purtarea măștilor, indiferent de situația epidemică din zona în cauza, recomandă OMS.