O veste bună pentru fermierii giurgiuveni!   Străinii nu mai pot cumpăra pământ la liber  

0
185

Romania-de-vanzare-pamant-de-vanzare-teren-de-vanzare-pentru-straini-land-for-sale-Google-EarthFermierii  au reușit să-i convingă pe guvernanți să schimbe legea care permite vânzarea terenurilor către străini.

 Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat recent  că Legea 17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole urmează a fi modificată astfel încât cetățenii străini să poată achiziționa mai greu suprafețe agricole în România, conform agerpres.ro.

“Vom introduce filtre care să asigure că nu ajunge oricum și la oricine. E clar că sunt vizate persoanele care nu au cetățenie română. Este o presiune foarte mare din partea producătorilor români, care consideră că vânzarea a condus la înstrăinarea terenurilor și producătorii români nu mai au ce să lucreze”, a afirmat Irimescu.

Potrivit acestuia, decizia a fost luată în urma unei discuții cu premierul Dacian Cioloș, iar specialiștii ministerului au termen două săptămâni pentru a finaliza un nou proiect de act normativ care să fie apoi lansat în dezbatere publică.

Fermierii francezi, olandezi, belgieni și nu doar ei vânează cele mai fertile terenuri din România! O spune răspicat un parlamentar român! Politicianul dezvăluie cum sunt ajutați străinii să ne cumpere pământul și cum fermierul român este clar dezavantajat, informează AGRO Tv.

Un fermier care lucrează un teren în Franța și are o profitabilitate datorită subvenției de acolo, își permite să-și dezvolte o nouă afacere cu acea subvenție mare de acolo. El poate investi într-o altă țară. Cum se și întâmplă de foarte multe ori. Sunt mulți fermieri veniți la noi din Olanda, Franța, Belgia care-și mențin sau nu-și mai mențin operațiunile în țările lor, dar mută în altă parte profitabilitatea obținută.

E adevărat, este o investiție, dar pe termen lung îmi pierd o resursă care-mi poate produce, să spunem, mai multe locuri de muncă și elemente de protecție socială. Dacă asociem și faptul că, din nefericire, volumul mare de produse alimentare vândute astăzi în România vin din marile lanțuri de supermarketuri, ne dăm seama că avem pe tot lanțul: producție, prelucrare și desfacere un dezechilibru major între capitalul românesc și capitalul străin, a declarat Valeriu Steriu, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților.

Politicianul a mai adăugat că profitul mare obținut de străini este exportat și că marii retaileri reușesc de multe ori să evite impozitele din România, așa că în pușculița noastră nu rămân prea mulți bani.

Un fermier român nu are cum să concureze cu fermierii francezi, belgieni sau olandezi la capitolul subvenții. Românul nostru este unul dintre cei patru fermieri din Europa care încasează cea mai mică subvenție pe suprafață. Fermierii stăini beneficiază de subvenții uriașe, uneori și de trei ori mai mari.

Olanda – cca 450 euro/ha
Belgia – cca 400 euro/ha
Franța – cca 300 euro/ha
România – cca 170 euro/ha

Legea care ar limita accesul străinilor la terenurile românești

Guvernul pregateste o noua lege care ar bloca vanzarea libera si fara control a terenurilor, in special strainilor. Cumparatorii trebuie sa aiba rezidenta in tara noastra si sa fie specialisti in agricultura. In plus, o companie nu va mai avea voie sa cumpere mai mult de 500 de hectare. Legea vine, dupa ce strainii au ajuns sa controleze jumatate din terenul arabil romanesc.

Din 9 milioane de hectare de teren arabil cat are Romania, 4,5 milioane sunt controlate de straini, care au cumparat pamantul sau l-au arendat

Toti cei care vor dori sa cumpere teren in Romania vor trebuie sa aiba cel putin 5 ani de rezidenta in tara noastra, dar si studii in domeniul agriculturii. In plus, acestia trebuie sa obtina avize de la Ministerul Apararii, de la ministrul Culturii, dar si de la consiliile judetene”

Ministerul Apararii va stabili daca terenul este prea apropiat de granita, iar cei de la cultura, daca se afla intr-o zona cu situri arheologice.

Legea pregatita de Ministerul Agriculturii ar limita cumpararea la cel mult 50 de hectare in cazul unei persoane fizice si la 500 in cazul unei firme.

Legea va fi gata saptamana viitoare, dupa consultarea cu fermierii. Apoi va fi trimisa in Parlament.