”Lovitură grea”! Reprezentanții statului în AGA nu vor mai fi remunerați!

0
127

 fara-baniPrintr-un comunicat de presă, Guvernul a anuntat recent că reprezentantii statului în Adunările Generale ale Acționarilor companiilor de stat nu vor mai fi remunerați.

 Guvernul a aprobat un memorandum prin care activitatea acționarilor în Adunările Generale ale Acționarilor (AGA) operatorilor economici, la care statul deține direct sau indirect o participație majoritară, va fi considerată sarcină de serviciu pentru angajații acționarului și nu va fi remunerată.

Până în  luna septembrie 2016, Ministerul Finantelor Publice, împreuna cu Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri vor propune, spre aprobare, Guvernului, actul normativ care va constitui baza legala pentru masurile dispuse prin memorandum.

Decizia a fost luata în vederea uniformizarii practicii la nivelul tuturor companiilor aflate direct sau indirect în subordinea statului, după ce, în februarie 2016, prin Ordinul Viceprim-Ministrului, Ministrului Economiei, Comertului și Relatiilor cu Mediul de Afaceri s-a stabilit ca mandatul acordat reprezentanților M.E.C.R.M.A. în AGA ale societatilor aflate în coordonarea ministerului de resort, este cu titlu gratuit.

Potrivit legislatiei în vigoare, operatorii economici nu pot acorda membrilor adunarilor generale ale actionarilor remuneratii mai mari de 25% din indemnizatia fixa lunară a directorilor generali/directorilor, pe sedinta, și pentru mai mult de o sedință într-o lună, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate (OUG nr. 26/2013, art.14 alin (1)).

(Jurnal)