La începutul acestui an, consilierii locali au emis o hotărâre prin care cine voia să beneficieze de hrană de la Cantina de Ajutor Social, trebuia să presteze un număr de 40 de ore de muncă în folosul comunităţii.
La vremea respectivă, au fost mai multe voci care au contestat, vehement, proiectul propus de primarul Nicolae Barbu şi aprobat de consilierii social-democraţi. Contestaţia se referea la faptul că, dacă ar fi fost să se ia în calcul beneficiarii direcţi ai hranei livrată asistaţilor social prin cantină , conform legii copiii acestora nu puteau fi puşi la muncă.
Proiectul a fost atunci modificat, în sensul că urmau să presteze orele respective doar tutorii sau părinţii copiilor în numele cărora se făceau cererile , aceştia fiind obligaţi să presteze acele ore în folosul comunităţii. Şi de această dată, însă consilierii au contestat hotărârea, întâi în şedinţa de consiliu, iar ulterior la Instituţia Prefectului Giurgiu. Respectând uzanţele, Prefectul a atacat în instanţă hotărârea cu pricina, după cum ne spunea directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Giurgiu (DAS), Viorica Bănescu. În aceste condiţii, beneficiarii de hrană de la Cantina de Ajutor Social primesc, la acest moment, hrană, fără să efectueze însă vreun serviciu în folosul comunităţii. Contactat telefonic, preşedintele organizaţiei municipale a PNL, Marian Măroiu, ne-a declarat: „Nu am cunoştinţă să se fi întâmplat aşa ceva, adică să fi contestat colegii mei, consilieri, această hotărâre la Instituţia Prefectului. Cel mult, ar fi putut să atace în contencios, direct, această hotărâre. Pe de altă parte, nici eu, personal, nici colegii mei de partid, nu încurajăm lenea, nemunca, cerşetoria. Mi se pare normal ca, dacă îşi doresc să mănânce la cantină, pe banii noştri, ai contribuabililor, să dea şi ei ceva în schimb. Cu alte cuvinte, să muncească pentru hrana aceea! Încă o dată o spun: noi, PNL, fiind partid liberal, nu încurajăm asemenea comportamente!”, a mai precizat preşedintele organizaţiei municipale a PNL.
În consecinţă o gaşcă de şmecheri continuă să primească hrană „moca” (folosind un termen la modă), de la Cantina săracilor, în numele copiilor pe care îi au în întreţinere, în timp ce nimeni nu îşi mai asumă răspunderea pentru contestaţia depusă cu ceva timp în urmă la Instituţia Prefectului.
Mai mulţi cetăţeni ne-au oferit chiar şi o variantă pentru ieşirea din această situaţie, sugerând ca DAS să ofere (evident, tot în urma unei hotărâri de Consiliu) hrană doar copiilor aflaţi în întreţinerea persoanelor trecute în listă, strict, la sediul Cantinei , cât şi acelor persoane care chiar dovedesc că sunt suferinde şi că nu pot desfăşura niciun fel de muncă fizică. Poate această propunere va reuşi să mulţumească pe toată lumea , fără a mai încuraja chiulul, nemunca, descurajându-i pe cei care trândăvesc pe seama copiiilor lor.
(Anna Lincă)