DSC_0252Zilele trecute televiziunile se întreceau în a arăta imaginile incredibile a unei insule de lungimea unui stadion, apărută peste noapte, în mijlocul Dunării. O insulă care a dublat timpul de traversare al fluviului cu bacul la Galaţi. Comandanţii navelor susţin că sunt nevoiţi să facă un ocol de câteva sute de metri. Deocamdată, limba de pământ nu pune în pericol circulaţia navelor în zonă. Pasagerii spun că ghinionul marinarilor e spre norocul lor, pentru că se pot bucura mai mult de această croazieră neprevăzută.

Pe timp de vară, din cauza lipsei precipitaţiilor, debitul Dunării scade şi la jumătate faţă de media anuală. Iar aluviunile aduse de fluviu  formează insule chiar în mijlocul apelor. Cea formată la Galaţi anul acesta e mare, cât un stadion. Filmată de aproape, pare o plajă liniştită plină cu păsări. Imediat cum marinarii observă pe radare apariţia dunelor de nisip, iau de urgenţă măsuri ca să le poată ocoli.

În mod normal, bacul traversează Dunărea în aproximativ 10 minute. Pentru că acum se face un ocol de câteva sute de metri, călătorii ajung pe celălalt mal în 15 minute. Reprezentanţii Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos susţin că, în acest moment, traficul navelor nu este afectat deoarece insula de nisip este la o distanţă destul de mare de şenalul navigabil.

La  Giurgiu nivelul Dunării s-a situat, zilele acestea, în jurul cotei de -10. La momentul documentării noastre, (joi, 20 iulie), cota la Giurgiu era de -12, în creştere cu 3 cm. Conform informaţiilor primite de la Ion Neacşu, şef al Serviciului Siguranţa Navigaţiei din cadrul Căpităniei Portului Giurgiu, navigaţia nu a fost afectată de cota extrem de mică a Dunării, deoarece navigatorii, fiind informaţi din timp, şi-au luat măsuri şi au navigat cu un pescaj mai mic. Astfel s-a putut intra inclusiv pe canalele Plantelor şi Veriga, neexistând probleme.

“Din fericire, la noi în zona Giurgiului nu se întâmplă evenimente precum cele de la Galaţi, unde apar insuliţe de nisip. Dunărea este bine întreţinută, dragată, astfel că nu ne confruntăm cu fenomene precum cel amintit! Navele de pasageri, la rândul lor, nu au întâmpinat probleme, circulaţia acestora desfăşurându-se normal, conform graficelor anunţate”, a mai declarat şeful Serviciului Siguranţa Navigaţiei – Căpitănia Portului Giurgiu.

(Jurnal)