O nouă premieră a medicilor din Spitalul Județean de Urgență Giurgiu: Prima intervenție chirurgicală, laparoscopică. de tratare a unei hernii inghinale!

0
690

Vineri 14.07.2023 echipa de Chirurgie Generală a Spitalului Județean de Urgență Giurgiu, condusă de Dr. Iorga Costel – șef secție și Dr. Sora Alina, a efectuat prima intervenție chirurgicală laparoscopică, pentru tratarea unei hernii inghinale. 

Procedeul laparoscopic cu disecția sacului de hernie și montarea protezei  extraperitoneal, oferă avantajul de a lucra într-un spațiu care respectă integritatea peretelui abdominal și scade riscul de a leza organele intraabdominale.

Printre avantajele laparoscopiei se numără : recuperare postoperatorie.  În primul rând, laparoscopia se realizează prin niște mici incizii. Inciziile care se efectuează în tehnicile obișnuite, de 10,15, 20 cm, în funcție de afecțiunea pe care o are pacientul, se reduc la dimensiuni de 0.3, 1 cm. Reducerea dimensiunilor plăgii postoperatorii are efecte benefice pentru pacient. Recuperarea este rapidă.

Studiile actuale spun că un pacient operat laparoscopic necesită cu cel puțin 20-30% mai puține analgezice față de cel operat clasic. Cu alte cuvinte, senzația de durere este mult diminuată.

Nemaifăcând incizii mari, dispare o serie de complicații, care pot apărea în urma acestor așa-zise tăieturi. Da, cum ar fi de exemplu supurațiile, sângerările plăgii, dezunirile, adică situația în care plaga se desface și apare eventrația. În cazul laparoscopiei, tipul acesta de complicație este foarte, foarte mic, sub 1%.

Un alt avantaj major este că laparoscopia are un impact mult mai mic asupra pacientului față de chirurgia clasică, lucru foarte important la pacienții cu boli asociate, boli cronice, de exemplu, cum ar fi diabetul, boli cardiovasculare, pacienții imunodeprimați.

Automat, pentru că refacerea este rapidă, și durata de spitalizare se reduce foarte mult.

Un alt beneficiu al chirurgiei laparoscopice ar fi faptul că pacientul își reia mult mai repede alimentația și multe altele…

(Jurnal)

sursa: Arcadia