Pentru cei care vor să îşi plătească în primele zile ale anului 2018 taxele şi impozitele, ghişeele Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale (DITL) sunt deschise zilnic (de luni pana vineri) în intervalul orar 08:30 – 16:00.
Conform informaţiilor primite de la directorul DITL Giurgiu, Laurenţiu Ţintea, de la începutul acestui an, câteva sute de contribuabili şi-au achitat impozitele pe locuinţe, terenuri sau autoturisme.
„Ca valoare absolută, se constată o uşoară creştere faţă de anul trecut, cu aproape un miliard de lei vechi, în condiţiile în care valorile impozitelor au rămas aceleaşi. Până acum, avem aproape cinci miliarde de lei încasări. Ca număr, vorbim despre aproape şase sute de persoane fizice şi circa 30 de firme. Cei care achită integral dările către bugetul local pot beneficia şi anul acesta de o reducere de până la 10%, dacă fac plata integral până la data de 31 martie. Pentru cei interesaţi, mai există şi varianta achitării în două rate, cu termen pentru prima rată (jumătate din suma datorată) – 31 martie – şi 30 septembrie pentru cea de-a doua rată”, preciza Laurenţiu Ţintea.
În medie, valorile impozitelor pentru locuinţe se ridică la 176 lei, pentru un apartament cu trei camere, 128 de lei pentru cel cu două camere, şi 82 de lei pentru o garsonieră.
Dar, de departe, cea mai mare problemă pe care o întâmpină angajaţii DITL Giurgiu, în această perioadă, este legată de marii datornici, unii cu datorii istorice.
„Din păcate, aici intervine marea problemă. Avem 942 de persoane fizice cu datorii către DITL de peste 5.000 de lei, persoane pentru care nu s-a declarat insolvenţa, şi mai avem şi 147 de persoane fizice, cărora li s-a declarat această insolvenţă. Printre aceştia, din păcate, avem şi personalităţi… Nu e cazul să-i menţionez aici pentru că ei se ştiu foarte bine, de altfel lista cu datornicii este publică şi poate fi consultată pe site-ul nostru. Pentru o bună parte dintre aceste ”vip–uri” locale am demarat deja procedura de sechestru asupra bunurilor, urmând ca în scurt timp să le scoatem la licitaţie pentru recuperarea acestor datorii.” a precizat directorul DITL Giurgiu, Laurenţiu Ţintea.
Ca şi în anii precedenţi, recordul îl deţine Ioana Bealcu, cu peste 13 miliarde de lei vechi datorie. Pe lista celor aproape o mie de datornici se regăsesc şi nume de avocaţi sau de persoane care au ocupat, într-o vreme, funcţii importante în partide politice sau în conducerea judeţului ori chiar în Parlament, dar şi indivizi certaţi cu legea, deveniţi cunoscuţi ca urmare a unor scandaluri importante, mediatizate la nivel naţional.
Din cei o mie de restanţieri – persoane fizice – nouă persoane au peste un miliard de lei datorii, fiecare. Acestora li se adaugă cele 34 de persoane juridice cu datorii cuprinse, de asemenea, între 5.000 şi 549.920 de lei.