Alocaţia de hrană pe zi pentru un pacient internat în spital nu depăşeşte 15 lei, în cazuri extreme, la mai puțin de jumătate decât rația unui deținut!
Din acest motiv, bolnavii români internaţi în spital primesc o hrană de proastă calitate, nediversificată , un meniu sărăcăcios nerealizat de nutriționiști sunt doar căteva spitale care își permit un tratament corespunzător din acest punct de vedere. Despre condițiile din spitale putem scrie pagini întregi sau mai degrabă despre lipsa lor. Găndaci, igrasie, mizeria de la toalete, lenjeria veche și pătată, saloanele mizere cu un miros insuportabil, folosirea aceluiaș mop pentru spălatul toaletelor căt și al rezervelor, un lucru impardonabil și exemplele pot continua.
Niciodată însă statul nu a fost dat în judecată, deși pacienții plătesc sume deloc neglijabile pentru acest tratament inuman. De cealaltă parte, alocaţia de hrană pentru un deţinut este de 32 de lei. Condițiile din Penitenciare au fost dezbătute intens, agenda europeană și cea de pe Dâmbovița alocănd suficient timp și ulterior resurse pentru ca această problemă să fie rezolvată.Mai mult deținuții au dat statul în judecată si castiga la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. motivul: condiţiile de detenţie din închisorile noastre. Astfel, de zece ori mai multi puşcăriaşi decât până acum au obţinut sute de mii de euro de la stat după ce au reclamat ca după gratii până şi apa are altă culoare şi un miros îngrozitor, iar în camere e loc puţin, mucegai şi plin de gândaci.
Un caz celebru a fost cel a lui Radu Marius Alexandru, care a dat statul român în judecată şi a câştigat 6.000 de euro. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca deţinutul a fost cazat in condiţii improprii. Ca Radu Marius Alexandru sunt mulți deținuți, care consideră că indiferent de infracțiunea comisă,merită să aibă un regim de detenție în condiții decente. Se pare că pacienții nu gândesc la fel, ei mulțumindu-se cu ce le oferă statul, în multe cazuri cu umilință și infecţii intraspitaliceşti. Poate că Asociațiile care se ocupă de pacienți, sau chiar pacienții ar trebui să i-a lecții de la deținuți și să își apere drepturile în instanță solicitând să fie tratați în mod demn, întrucât se pare că boala a devenit o pedeapsă pentru care statul îți semnează sentința în multe din spitalele din România, în timp ce infracțiunile de drept comun îți conferă dreptul de a fii tratat cu demnitate și respectat de statul unde ai comis infracțiunea. Poate că politicienii noștri se îngrijesc de viitorul lor, întrucât riscul de a sta în detenție în Penitenciarele din România,este infinit mai mare decât să fie pacienții într-un spital din România, ei având privilegiul de a opta pentru spitalele de top din Europa și nu numai.