Surpriza de început de an a guvernului Tudose: BNR a majorat dobânda la 2%! Ce se va întâmpla cu ratele românilor?

0
303
Ghiseu - Banca

BNR a decis  luni 8 ianuarie , să majoreze dobânda-cheie de la 1,75% pe an, până la 2% pe an. De menționat că Dobânda-cheie staţiona la 1,75% încă din primăvara anului 2015.

Conducerea băncii centrale a decis astăzi şi majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00% pe an de la 0,75% pe an, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare a urcat la 3,00% pe an de la 2,75 la sută pe an începând cu data de 9 ianuarie 2018. Nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit au fost menţinute de board-ul BNR la 8%.

Unii analişti au anticipat că banca centrală va menţine la prima şedinţă de politică monetară din acest an dobânda-cheie la minimul istoric de 1,75%, urmând să opereze prima modificare eventual în februarie, însă au existat voci care au susţinut că există posibilitatea să vedem astăzi o majorare a dobânzii până la 2%. Aşteptările de creştere a inflaţiei peste estimări şi amplificarea aversiunii investitorilor din cauza incertitudinilor cres­cu­te privind politicile guvernamentale şi majorarea deficitelor ar putea determina BNR să înăspreas­că politica monetară în acest an într-un ritm mai ra­pid decât aşteptările, după cum anticipează analiştii.

Estimările economiştilor indică o dobândă-cheie în intervalul 2,5% – 3% la finele lui 2018.

(Jurnal)