Noile modificări ale Codului Rutier – cursuri de conducerea defensivă pentru obținerea permisului auto

0
297

Legea privind modificarea și completarea Codului Rutier prin introducerea de cursuri de conducere defensivă pentru obținerea permisului de conducere a fost promulgată de către președinte la începutul anului.

România este în topul statelor cu cele mai multe accidente produse în traficul rutier, iar documentele Comisiei Europene arată că la noi în țară se înregistrează cel mai mare număr de decese cauzate în traficul rutier, ocupând primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata de mortalitate pe drumurile publice. Este vorba de 85 de decese la 1 milion de locuitori.

Totodată, conform Buletinului Siguranţei Rutiere pentru anul 2020, în urma accidentelor rutiere produse pe teritoriul României, au fost plătite despăgubiri brute în valoare totală de 3.181.026.059 lei, 79% din această sumă fiind plătită pentru daune materiale, iar 21% reprezintă despăgubiri pentru vătămări corporale.

În 2020, proiectul a fost adoptat de către Senat, urmând ca în decembrie 2021 să fie adoptat și de către Camera Deputaților ca mai apoi să fie prezentat în fața președintelui care a promulgat legea nr.20 prin Decret nr. 52/2022 în 13 ianuarie 2022.

O altă modificare a Codului Rutier reprezintă introducerea unui termen de 6 luni de plată a amenzilor, în vederea responsabilizării șoferilor care, deși sancționați, ignoră consecințele acțiunilor lor, nu-și achită amenzile și continuă comportamentul periculos și iresponsabil. În astfel de cazuri se va suspenda permisul.

(Jurnal)