Acasă Actualitate Noi reguli pentru citirea contoarelor și emiterea facturilor de energie și gaz

Noi reguli pentru citirea contoarelor și emiterea facturilor de energie și gaz

0
Noi reguli pentru citirea contoarelor și emiterea facturilor de energie și gaz

În Romania, legislația privind energia și gazul natural a suferit mai multe modificări. Ordonanța de Urgență nr. 143/2022 „pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, precum și pentru modificarea unor acte normative” a fost publicată în Monitorul Oficial la finele anului 2021.

Prin noul act normativ, apar obligații noi pentru distribuitori în privința citirii indexului contoarelor și emiterea facturilor. Tot în prezenta ordonanță sunt prevăzute amenzi dure pentru încălcarea noilor prevederi.

În calitate de client casnic, ar trebui să știi că furnizorul tău de servicii are îndatoriri clare privind citirea contoarelor. Procedura poate fi făcută, de exemplu, conform prevederilor, la intervale de cel mult trei luni, nu mai rar.

Conform explicațiilor economica.net., „furnizorul va fi obligat să emită facturi de regularizare pe cel mult trei luni de zile, după ce primește datele de la distribuitor. Nu mai rar”.

„În situația în care nu trimite clientul, indexul, distribuitorul este obligat să vină să citească contorul între momentul în care s-a anunțat trecerea la alt furnizor și momentul în care s-a realizat efectiv această trecere, deci în perioada legală de 21 de zile în care se face schimbarea de furnizor”, menționează economica.net.

Sunt prevăzute sancțiuni dure pentru distribuitorii de energie sau gaz care nu citesc indexul la cel mult trei luni de zile. Amenzile sunt usturătoare și pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri.

Noua legislație spune că titularul locului de consum, atunci când se află în locuință, trebuie să permită accesul la citirea indexului, reprezentanților furnizorilor de gaze sau energie electrică.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
câțiva nori
4.6 ° C
4.6 °
4.6 °
87 %
3kmh
11 %
joi
13 °
vin
17 °
sâm
19 °
Dum
19 °
lun
18 °