Ministrul Economiei Niculae Bădălău a prezidat luni, 18 februarie, prima reuniune formală a Consiliului Competitivitate (COMPET) – secțiunea Piață Internă și Industrie.

În cadrul a mai bine de opt ore de dezbateri au fost atinse mai multe subiecte importante pentru Uniunea Europeană, precum: bilanțul competitivității, inteligența artificială și impactul acesteia asupra industriei UE, Comunicarea Comisiei – ,,O planetă curată pentru toți: o viziune strategică pe termen lung pentru o economie neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei”, dar și reformele pentru competitivitate din cadrul Semestrului  European.  Cu prilejul primului Consiliu COMPET prezidat către Ministrul Bădălău, au fost adoptate concluziile referitoare la Planul Coordonat privind Inteligența Artificială.

“Am avut o ședință foarte complexă a Consiliului COMPET, în care am dezbătut subiecte de interes pentru viitorul economic al industriei europene și al Uniunii  Europene, în general. Președinția României a Consiliului UE este foarte concentrată peînchiderea dosarelor esențiale pentru funcționarea fără sincope a pieței unice și sunt bucuros să vă anunț că am reușit deja să închidem câteva din dosarele pe care ni le-am propus. Practic, am reușit să ne apropiem de numărul de dosare pe care ne-am asumat că le vom închide”, a declarat Niculae Bădălău, Ministrul român al Economiei.

Primul subiect dezbătut de miniștrii europeni ai Economiei a vizat bilanțul competitivității, context în care au fost discutate principalele evoluții din perspectiva pieței unice, pe baza celei mai recente analize a Comisiei Europene care s-a axat pe lanțurile valorice și competitivitate. Discuțiile au evidențiat domeniile de predilecție și acțiunile necesare pentru exploatarea pe deplin a potențialului pieței unice. S-a pus accentul pe digitalizare, inovare, precum și legătura tot mai strânsă dintre producția de bunuri fabricate și servicii.

Cel de-al doilea subiect de pe agenda reuniunii COMPET s-a referit la Inteligența Artificială și impactul acesteia asupra industriei UE. Președinția Română acordă o atenție deosebită dezvoltării unei abordări europene privind Inteligența Artificială, cu scopul de a plasa Europa în poziție de lider mondial în acest domeniu. De aceea, Președinția Română a propus și a reușit adoptarea primului set de Concluzii referitoare la Inteligența Artificială. Aceste Concluzii sunt axate pe ,,Planul coordonat privind dezvoltarea și utilizarea Inteligenței Artificiale Made in Europe.

Cel de-al treilea subiect aflat pe ordinea de zi a avut ca temă Comunicarea Comisiei Europene intitulată “O planetă curată pentru toți: O viziune strategică pe termen lung pentru o economie neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei”. În acest context, dezbaterile au reliefat faptul că industria și serviciile nefinanciare joacă un rol central în transformarea economiei Europei într-o economie neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei.

În cele din urmă, al patrulea punct de pe ordinea de zi s-a referit la Semestrul European, context în care s-au analizat aspectele legate de competitivitate la nivel microeconomic. 

La finalul întrunirii, a fost subliniat progresul semnificativ obținut de Președinția Română privind negocierea dosarelor legislative. Consiliul COMPET a fost informat cu privire la două dintre dosarele legislative pentru care a fost obținut deja acordul recent: Directiva privind instrumentele și procesele digitale în contextul dreptului societăților comerciale și Regulamentul privind supravegherea pieței și conformitatea produselor.

(Jurnal)