”Neglijența” unor instituții, piromanul de serviciu, în România!

0
449

Bâlbe, confuzii , minciuni și multe, multe  erori. Așa poate fi  descris dezastrul recent din spitalul de la  Piatra Neamț, unde  o secție a ATI ,  s-a transformat în scrum, curmând viața a 10 oameni. Ulterior s-a constatat  că spitalul nu avea obținute  toate avizele și autorizațiile obligatorii…

Jurnaliștii au titrat această nouă nenorocire  ca  ”al doilea Colectiv”!  Ca și atunci, și acum se tot caută vinovați, se vorbește despre destituiri, despre întocmirea de dosare penale care să compenseze într-un fel coșmarul morții celor 10 persoane ce au pierit în acest tragic accident.

Ca și în alte cazuri de aceleași gen, petrecute aparent ciclic,   până acum, în România, în scurt timp peste acest caz se va așterne uitarea,  nu însă și pentru familiile celor decedați, ce nu-și vor găsi prea curând liniștea.

Ca și în cazurile anterioare cu siguranță că se va tergiversa la nesfârșit cu concluziile  anchetei și că în cele din urmă nimeni nu va răspunde pentru tot ce s-a întâmplat.

Extrem de ciudat  este faptul că, de fiecare dată, anchetatorii caută vinovați doar în cercul celor acuzați că nu au luat măsuri: administratori, manageri, în cazul de față directori de spital și șefi de secție. Niciodată însă nu sunt trași la răspundere adevărații vinovați pentru aceste drame sociale: instituțiile statului menite să supravegheze respectarea normelor de siguranță a unor spații destinate adăpostirii și tratării unui număr numeros de cetățeni , în cazul de  la Piatra Neamț, fiind vorba despre un spital.

Paradoxal, în ultima vreme unitățile spitalicești, de stat, nu mai sunt percepute de populație ca locuri în care își pot trata sănătatea , ci mai degrabă ca pe niște crematorii. Te internezi ca să te vindeci și în cele din urmă sfârșești ars de viu.

Întorcându-mă la vinovați , nimeni nu arată cu degetul , așa cum menționam, spre cei ce ar trebui să garanteze siguranța noastră atunci când intrăm într-o clădire și mă refer aici la  inspectorii din Direcțiile de Siguranța în Construcții, cei din ISU, din Primării de localități ,  din Prefecturi  sau Consilii județene. Toate acestea sunt primele răspunzătoare pentru ușurința cu care unii salariați  trec peste  o serie întreagă de norme de siguranță a clădirilor în care o groază de persoane  intră, ies  sau se află în tranzit, aproape zilnic.

Clădiri care încă de la recepția lor, nu au toate avizele în regulă, punând viața și siguranța cetățenilor în pericol. Ei, reprezentanții  instituțiilor amintite mai sus  sunt obligați să împiedice ca beneficiarii acestor spații să ignore la rândul lor Legea și obligațiile ce rezidă din acestea .

 La puțin timp după consumarea dramei de la Piatra Neamț am aflat și noi, giurgiuvenii,  că nicio unitate spitalicească din județul Giurgiu nu are toate avizele obținute, în consecință,  ele nu sunt  pregătite în cazul vreunui (Doamne ferește!) incendiu!!

În  concluzie, cine este de vină pentru toate acestea? Cu siguranță că  cei ce au tolerat, an după an,  aceste nereguli. Cei care nu au insistat încă de la început, ca normele să fie îndeplinite cu punct și virgulă, fără să aplice acele amenzi aberante,  ci doar  să stabilească  termene de intrare în legalitate , respectate la vreme. 

În ultimele două săptămâni alte și alte incendii ”au  dat foc”  României,  neglijența fiind, și de această dată, piromanul de serviciu!  Deunăzi, câteva pensiuni din Moeciu au ars, așa cum ne-au demonstrat imaginile unor posturi Tv,  punând în pericol viața celor cazați , veniți aici , culmea (!), să  scape de stresul de acasă…

După cum vedem, o mână nevăzută pare a se juca însă cu răbdarea noastră, dorind să ne arate cât suntem de ignoranți,  de vulnerabili și mai ales  câte mai avem încă de făcut…

După cum constatăm, în România, spiritul malefic al celebrului personaj istoric, Nero,  sălășluiește în fiecare dintre cei care încă înlocuiesc datoria de a-i apăra pe concetățenii lor, cu șpaga, miserupismul  și compromisul călduț, generator de drame.  

(Florian Tincu)