imgLegea 186/2016 permite angajaţilor care nu au un stagiu de cotizare complet să plătească pentru a-şi îndeplini condiţiile de pensionare. Până în acest moment, Casa Naţională de Pensii arată că s-au încheiat 19.750 de astfel de contracte, iar românii cu această problemă mai pot face acest lucru până în decembrie 2017.

Este vorba despre Legea nr. 186/2016, din 27 octombrie anul trecut, care face posibilă cumpărarea de ani vechime în muncă. Sunt, aşadar, mii de români au achitat retroactiv contribuţia la stat  pentru perioade anterioare în care n-au fost asiguraţi în niciun sistem de pensii şi încă fac pasul ăsta pentru că termenul limită s-a prelungit până în luna decembrie a anului în curs. Aşadar, contractele cu casele de pensii (casa de pensii de la domiciliul/reşedinţa persoanei interesate) se pot încheia până în ultima zi a anului, 31 decembrie 2017, şi tot până la această dată se pot face şi plăţile. Românii care nu au acumulat suficienţi ani de vechime ca să încaseze pensia de la stat profită acum de această lege. Suma maximă care poate fi plătită pentru a cumpăra anii de vechime se calculează în funcţie de salariul minim. Undeva în jur de peste 16.000 de lei pentru toţi cei 5 ani prevăzuţi de lege. Sunt bani care, spun specialiştii, se recuperează în câţiva ani după intrarea în plată a pensiei.

“Până la data de 03.07.2017, în evidenţele instituţiei noastre există 19.750 contracte de asigurare încheiate în temeiul Legii nr.186/2016. În baza acestor contracte au fost achitate contribuţii de asigurări sociale în sumă totală de 123 milioane lei”, arată Casa Naţională de Pensii.

La nivelul judeţului Giurgiu, ne preciza directorul Casei Judeţene de Pensii, Marian Dumitru, până la începutul acestei luni erau încheiate un număr de 191 de asemenea contracte, a căror valoare este de aproape 880.000 de lei.

Pentru toţi cei cinci ani (perioada maximă pentru care se pot achita contribuţiile), anul acesta au optat doar 6 persoane,  suma încasată de la aceştia ridicându-se la aproape 92.000 lei în total.

(Jurnal)