proxeneti2Proxeneţii şi traficanţii de carne vie şi-au schimbat metodele. Iată de ce atât tinerii care cad pradă acestora dar şi părinţii trebuie să ia în calcul orice detaliu care le-ar putea crea suspiciuni.

Astăzi proxeneţii îşi recrutează victimele, câştigându-le   încrederea cu vorba bună,  ncidecum ca altă dată , cu bătaia. Poliţiştii au constatat că de cele mai multe ori victimele ajung să se şi îndrăgosteacă de cei care le exploatează (vezi Sindromul Stockholm – victima/ captiva, începe să îşi simpatizeze răpitorul..   Germania, Marea Britanie şi Olanda, ţări în care prostituţia nu mai este incriminată, sunt acum noile ţinte ale reţelelor de carne vie şi proxenetism. În aceste ţări este şi cerere mai mare pentru sex plătit iar fetele sunt plantate în cluburi şi bordeluri. Victimele sunt recrutate cel mai adesea prin anunţuri înşelătoare pentru locuri de muncă în străinătate. Dar odată ajunse acolo ajung să depindă de traficanţi. În ultimii doi-trei ani proxeneţii s-au rafinat. Vor să le facă pe fete să se îndrăgostească de cei care le recrutează, metoda loverboy. La sosirea în străinătate viaţa pare chiar frumoasă. Doar la început. Pe parcursul acestei poveşti apare un element în care recrutorul îi spune: ştii e o problemă financiară te culci cu un prieten şi ne revenim din problemă şi apoi o să avem o viaţă extraordinară.  Fata rămâne cu filmul de dinainte, că totul va fi în regulă şi că e numai o perioada ce trebuie traversată.  Există chiar situaţia în care pentru a-şi asigura un refugiu psihic victimele consideră că îşi doresc să ofere favoruri sexuale şi încep la rândul lor să facă recrutări. O situaţie financiară precară şi mediu familial ostil şi instabil îi ajută pe traficanţi.

Un raport Europol pe 2015 arată că cele mai multe victime ale grupărilor criminale din spaţiul UE provin din România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia.

(Jurnal)