De mai mulți ani, natalitatea scade, îngrijorător, în România, județul Giurgiu înregistrând, la rândul său, un trend  negativ la acest capitol.   

Potrivit Institutului Național de Statistică, numai anul trecut în România, au fost înregistrați puțin sub 180 de mii de nou-născuți. Acesta fiind cel mai scăzut nivel al nașterilor din istoria măsurătorilor pentru indicatorul de natalitate din arhiva INS, adică din anul 1930 și până în prezent!

Numărul de nou-născuți în anul 2021, perioada ianuarie-decembrie, a fost de 179.854 în întreaga țară. Scăderea este cu aproape 21 de mii de nou născuți, față de anul 2020.

Scăderea înseamnă, printre altele, echivalentul desființării a circa o mie de clase de școală sau grupe de grădiniță a câte 23 de copii, în comparație cu numărul nou-născuților din anul 2019, an pre-pandemie.

Ce se întâmplă în județul Giurgiu

Conform Direcției județene de Statistică Giurgiu privind ”Mişcarea naturală a populaţiei”, în luna ianuarie 2022, în judeţul Giurgiu numărul naşterilor a scăzut faţă de luna decembrie 2021.

În luna ianuarie 2022 în județ s-au născut 186 de copii, față de 223 născuți în luna precedent ( decembrie 2021).

Tot mai des sarcinile sunt înregistrate  la vârste fragede, de sub 14 ani.  Un lucru ce s-ar putea transforma, în scurt timp, într-un adevărat fenomen. Astfel, în județul Giurgiu, din datele obținute de la diferite persoane,  sunt  tinere cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani, care au rămas și rămân însărcinate.

O parte dintre cele ce nu au depășit vârsta de 14 ani, aleg să meargă să nască în străinătate (de obicei în Turcia). Asta  pentru că la această vârstă în România trebuie să anunți nașterea celor de la Direcția de  Protecție a Copilului. Pentru a evita orice fel de probleme, întrebări și situații jenante, rudele acestor tinere merg cu ele, să nască, în afara țării, acolo unde legislația este mai relaxată  și în acest mod beneficiază de o deplină discreție.

Este știut că de obicei acest lucru se întâmplă în România în familiile de etnie romă, acolo unde tradiția  dă dreptul familiilor să își logodească/ căsătorească odraslele, de la vârste foarte fragede.

În acest context, Duminică, 27 martie, la Alba Iulia, a avut loc Marșul pentru Viață, un eveniment internațional care urmărește conștientizarea deplinei umanități a copiilor nenăscuți și a nevoii de a sprijini femeile în criză de sarcină, pentru ca acestea să-și poată naște copiii.

(Jurnal)