Guvernul a aprobat un memorandum prin care programul Rural Invest va beneficia de un buget de 530 de milioane de lei. Memorandumul instituie o schemă de ajutor de stat care facilitează accesul la finanţare pentru întreprinderi orientate către agricultură, pescuit, acvacultură, industrie alimentară, dar şi alte domenii și care îşi localizează producţia în mediul rural sau mic urban.

Programul Rural Invest este destinat susținerii agriculturii și industriei alimentare românești, astfel încât să poată să devină mai competitive și, de asemenea, să putem să valorificăm potențialul agricol, ținând cont de tot ceea ce înseamnă evaluarea și posibilele evoluții în asigurarea produselor agricole”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Se vor acorda garanții guvernamentale de până la 90% din valoarea finanțărilor IMM-urilor . Un beneficiar poate primi finanțare de până la 5 milioane de lei pentru creditele sau liniile de credit pentru finanţarea capitalului de lucru, respectiv de până la 10 milioane de lei pentru creditul de investiţii.

Sunt eligibile următoarele destinaţii ale finanţărilor:

  • achiziţia de terenuri agricole şi achiziţia de părţi sociale ale întreprinderilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi industriei alimentare;

  • dotare/retehnologizare şi automatizare;

  • alinierea la obiectivele de mediu care să genereze eficienţă şi independenţă energetică;

  • refinanţare credite de investiţii şi/sau credite pentru capital de lucru;

  • adeverinţe de depozitare pentru producătorii de cereale;

  • agricultură, industrie alimentară, piscicultură şi acvacultură.

(Dan Motreanu- președinte PNL Giurgiu și europarlamentar liberal)