DSC_0040Cosmin Rotaru este un tânăr giurgiuvean care abia a împlinit 18 ani,  chiar în ziua de ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, pe 23 aprilie. Sensibil ca de fiecare dată cu cei care doresc să realizeze ceva în viaţă, aşa cum este şi Cosmin,  primarul municipiului, Nicolae Barbu, s-a folosit de acest prilej pentru a-i face băiatului o surpriză, oferindu-i diploma de „Cetăţean al Municipiului Giurgiu”, într-un cadru festiv, în faţa câtorva mii de concetăţeni veniţi în Piaţa Unirii pentru spectacolul dedicat celor 3 zile ale Oraşului. 

Cosmin Georgian Rotaru locuieşte, împreună cu bunica sa, într-o garsonieră modestă din strada Tineretului. Mama lui lucrează, de mai bine de 12 ani, în străinătate , pentru a-i asigura lui Cosmin cele necesare unei dezvoltări normale. Despre tată, tânărul nu ştie nimic, şi nici nu prea vrea să vorbească. Nu ştie  decât că a divorţat de mama sa când el era foarte, foarte mic. Cosmin nu primeşte pensie alimentară, dar nici nu şi-ar dori. „Dacă l-aş vedea, cred că aş reacţiona ca în faţa oricărui străin…Nu simt nimic faţă de el!”, ne mărturisea Cosmin cu un soi de detaşare nervoasă. 

Elev la Colegiul Tehnic „Viceamiral Ioan Bălănescu”, profilul tehnician transporturi, Cosmin Rotaru este un copil cuminte, căruia nu îi plac cluburile, discotecile şi nici barurile, ca altor tineri de vârsta lui.  Iubeşte însă calculatorul şi limba engleză. Visează la o viitoare carieră militară , să ajungă jandarm sau, de ce nu, pompier. „E tare cuminte…nu zic asta pentru că e al meu, dar aşa este. Nu îmi iese din cuvânt, mă ascultă, mă şi ajută, aşa cum poate şi cum se pricepe!”, ne  declara „Mamaie”, bunica lui Cosmin, cea care îl creşte pe băiat de când acesta avea doar câţiva anişori.

Cum a decurs ziua  de „majorat” a băiatului,  ne  povesteşte chiar Cosmin: „Am rămas uimit când, cu câteva zile înainte de data mea de naştere, m-am trezit cu doi poliţişti locali la uşă… Ştiam că nu am făcut nimic rău. Mi-am revenit abia după ce mi-au spus despre ce este vorba. Dar până în acel moment  m-au trecut toate transpiraţiile. O aşa onoare…nu mă aşteptam! Urma să mă aflu  în apropierea unor oameni mari din oraş, să fiu felicitat chiar de primar… A venit şi ziua cea mare,  ziua de Sf. Gheorghe;  am fost cu bunica la biserica din  mănăstirea ”Sf. Gheorghe”…Abia acolo am realizat ce se întâmplă, de fapt…Toată lumea era atentă cu mine, am primit chiar şi binecuvântarea Prea Sfinţitului Episcop Ambrozie…Deja începuseră să îmi tremure picioarele…Apoi, seara, când s-a făcut ora opt fără zece, şi mi-a spus domnul primar că la ora opt fix urcăm pe scenă, deja nu mai ştiam de mine. Am mai fost în faţa publicului, pe vremea când făceam sport de performanţă, dar niciodată nu am avut trăirile acestea, de pe scena din centrul oraşului!”, ne povestea cu un tremur în glas, Cosmin Rotaru.

De ziua lui, nu şi-a dorit o petrecere fastuoasă, cum îşi doresc majoritatea tinerilor de vârsta lui. Din banii primiţi de la Primărie (cinci sute de lei) , şi-a cumpărat o tabletă şi o cască bluetooth. A mai primit în dar un tort, o carte despre istoria şi personalităţile municipiului, o icoană şi o diplomă. Toate din partea  oficialităţilor locale. De la mama, cel mai frumos cadou urmează să vină peste câteva zile,  pe 28 aprilie, când urmează să vină în ţară, să îi fie alături pentru trei săptămâni, după doi ani de absenţă!

„Cel mai tare simt lipsa mamei… Faptul că ea s-a bucurat, de acolo, de departe, pentru mine, a însemnat enorm! Eu nu voi pleca niciodată din ţară, nu sunt de acord cu asta. Timp de 12 ani,  am fost nevoit să mă bucur singur la festivităţi, la serbări, la aniversări…dar ştiu că ea s-a sacrificat pentru mine şi pentru asta îi rămân dator”, ne mai spunea, cu o doză de mâhnire, Cosmin.

Timpul liber tânărul îl împarte între sala de sport, calculator şi prietena lui. Nu merge în cluburi, ci preferă să alerge pe stadion sau să facă exerciţii la sală. Are multe medalii câştigate la lupte greco-romane, de pe vremea când activa încă la CSM Dunărea Giurgiu. De un an însă Cosmin a întrerupt antrenamentele, convins fiind că trebuie să se dedice mai mult şcolii, chiar dacă alţii, râd de el atunci când declară că doreşte să înveţe… Cât timp a practicat sportul de performanţă, Cosmin Rotaru a obţinut o mulţime de diplome, medalii şi cupe, de care este extrem de mândru şi la care ţine mult. Dar visul său cel mai mare rămâne acela de a se trezi în fiecare zi alături de mama sa, dorindu-şi să aibă în sfârşit o familie. Suntem convinşi, după cum se comportă Cosmin,  că nu va trece mult timp şi această dorinţă i se va împlini.

(O.C.)