AcasăActualitateFlorin BALABAN - Omul care hrăneşte pe cheltuiala sa, zilnic, peste 100...

Florin BALABAN – Omul care hrăneşte pe cheltuiala sa, zilnic, peste 100 de suflete

DSC_0037Puţini ştiu despre Florin Balaban că este, alături de partenerul său de afaceri, Dan Voinea, cel care a ridicat, de la fundaţie, Cantina Socială Sf. Andrei din Municipiu, suportând în acelaşi timp şi toate cheltuielile de funcţionare.  De doi ani Cantina este păstorită cu evlavie şi pasiune de  preotul paroh Bogdan Niculae.

După cum ne mărturisea, Florin Balaban este giurgiuvean get-beget, dar şi un capricorn „pur-sânge”, acest amănunt  putând explica aplecarea sa spre gesturile caritabile. S-a născut în penultima zi a anului 1967, în satul Drăghiceanu, comuna Gogoşari, din oameni simpli. De mic a ştiut că, pentru a reuşi ceva în viaţă, trebuie să munceşti, încrezător în faptul  că, dacă, îţi ajuţi semenii  într-o zi vei primi înapoi însutit. A venit în oraş la vârsta de şapte ani, când a început şi şcoala. Nu a  învăţat la o şcoală „de fiţe”, ci la una de cartier: Şcoala nr. 3.  Apoi a absolvit cursurile Liceului Industrial nr.1 (n.r – actualul Liceu „Nicolae Cartojan”). Pe soţia sa a cunoscut-o – şi a îndrăgit-o – încă din anii de liceu.  După ce s-a întors din armată, în 1988, Florin Balaban i-a cerut mâna fetei de care se îndrăgostise până peste urechi. Cei doi astăzi au o fetiţă, căreia i-au dat libertatea de a alege ce vrea să facă în viaţă, aşa cum au procedat cu el şi părinţii săi. Mediul de afaceri nu este ceva nou pentru el. A mai cochetat anterior, lucrând ca gestionar la fostul BJATM (actual COMAT). Acolo  a legat o trainică prietenie  cu Dan Voinea, ce  la vremea aceea era directorul societăţii. Firma UTIL SPC  pe care o gestionează astăzi a cumpărat-o de la o cunoştinţă. Aşa a pornit la drum… de la zero! Prima construcţie a fost o bărăcuţă, unde primeam comenzi de stivuitoare şi utilaje de ridicat.  Acum, după 16 ani, firma se întinde pe un hectar, localizată la ieşirea din Giurgiu – ne spunea Florin Balaban.  Despre colaborarea cu părintele Bogdan Niculae, Florin Balaban spune că a fost „mâna lui Dumnezeu”. „Ne gândeam, eu şi asociatul meu, ce să facem cu acei 2% din profit… şi ne-am întâlnit cu părintele Bogdan, care ne-a prezentat proiectul său. Ne-a plăcut ideea, şi ne-am înhămat la treabă. Cum ne place nouă: să luăm totul de la zero! Doar aşa se fac lucrurile trainice!”. Nu se plânge niciodată că ar fi greu de suportat,  cele câteva zeci, uneori chiar şi câte o sută de milioane de lei, lunar, cheltuieli de funcţionare ale Cantinei. „Când urc acolo, să îmi iau soţia, şi văd oamenii aceia care mănâncă o mâncare caldă şi bună, şi le citesc recunoştinţa în ochi, creşte inima în mine”, spune Florin Balaban.

Pe lângă cei 77 de beneficiari, pe care îi hrăneşte indirect la Cantina „Sf. Andrei”, Florin Balaban mai „dă de mâncat” altor 58 de oameni, angajaţii firmei pe care o conduce. „Supravieţuim greu, pentru că ducem lipsă de oameni calificaţi, care să vrea şi să muncească…Nici la bursele de locuri de muncă organizate de AJOFM nu găsim…Dar, ne descurcăm”, spune  oarecum resemnat Florin Balaban.

În viaţă, ca şi în afaceri, acest om cu suflet de aur se ghidează, aşa cum ne spunea, după două lucruri: „Încredere şi seriozitate”! Şi, se pare, până acum  acest lucru i-a asigurat  reţeta succesului pe toate planurile. Florin Balaban cât şi prietenul său, au mai făcut un lucru: nu au plecat, niciodată, urechea la vorbele intriganţilor, celor care nu le dădeau nicio şansă, spunându-le că nu vor reuşi niciodată, mai ales într-un oraş cum este Giurgiu. Chiar şi după ce lucrurile au început să meargă în firmă vanitatea nu l-a transformat. „Averea nu ar trebui să te schimbe” – spune cu sinceritate şi emoţie, Florin Balaban, Cât despre proiecte de viitor, Florin Balaban preferă să nu  vorbească despre ele. „Nu ştii niciodată ce îţi rezervă viaţa!”, spune el…

Pentru implicarea sa în proiectul social ce reuşeşte să hrănească zilnic peste o sută de oameni, beneficiari direcţi ai Cantinei, dar şi alte câteva zeci de imigranţi aflaţi în Centrul din Giurgiu, pentru faptul că nu şi-a uitat niciodată originile , râmânând acelaşi pentru toţi cei ce-l cunosc, redacţia publicaţiei „Jurnal Giurgiuvean” îi acordă lui Florin Balaban, administratorul S.C. UTIL SPC SRL Giurgiu, titlul de OMUL SĂPTĂMÂNII.

(Oana Călin)

 

1 COMENTARIU

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
18.1 ° C
18.1 °
18.1 °
81 %
1.2kmh
100 %
Dum
18 °
lun
19 °
mar
25 °
mie
25 °
joi
24 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!