beianu, stefan, antonSuntem probabil într-unul dintre cele mai importante momente din istoria locală a  liberalilor giurgiuveni , de până acum:   alegerile pentru funcţia de preşedinte al Organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Liberal.

Sâmbătă, 29 aprilie, peste trei sute de delegaţi au şansa să îşi aleagă , pentru prima dată  după cinci ani ( în care  au avut doar interimate şi numiri de la centru), conducerea Organizaţiei.

Numele celor  trei candidaţi la postul de preşedinte de organizaţie pot naşte analize şi  comentarii  de tot felul . În primul rând , îl numesc pe Marin Anton, cel creditat cu cele mai mari şanse ( mai ales după reuşita de la „municipale” a lui Marian Măroiu, pe care fostul deputat giurgiuvean  l-a susţinut permanent ). Un politician în care mulţi  au văzut în toţi aceşti ani un lider autentic, în ciuda ghinionului său de a se plasa în  formaţiuni mai puţin favorabile personalităţii sale.

Cel de-al doilea pretendent este Dumitru Beianu, un personaj perimat, scos, aidoma lui Lucian Iliescu, din când în când de la naftalină…Un liberal de circumstanţă , compromis moral cât şi politic , ce a probat de fiecare dată că  are vocaţie mai degrabă de perdant.

Şi, iată , veşnicul de până acum co-preşedinte, Gheorghe Ştefan,  care – aşa cum susţin unii – şi-ar căuta cu disperare sprijin în rândul liderilor social democraţi pe care până mai ieri îi înfiera cu mânie proletară, declarându-i  adversari politici. În politică însă valabil este eternul principiu al lui Machiavelli: scopul scuză mijloacele!

Fără a fi partizan al unuia sau altuia din cei aflaţi pe listele cu favoriţii la fotoliul de preşedinte al Organizaţiei judeţene PNL , aş spune că  Marin Anton ar putea însemna singura opţiune capabilă să nască o reală opoziţie celor aflaţi la guvernare, deşi cândva , recunosc,  am fost la rândul meu un vehement adversar al acestui politician. 

Cu Marin Anton şi Marian Măroiu  ,  căruia i se poate alătura Noruţ Stănişteanu, cred că liberalii ar  putea realiza o Opoziţie ce ar putea conta la viitoarele alegeri locale, parlamentare şi prezidenţiale. Cunoscând ambiţia şi talentul de bun organizator  a lui Marin Anton, fermitatea lui Marian Măroiu cât şi capacitatea de bun comunicator al lui Noruţ Stănişteanu  cât şi notorietatea de care se bucură toţi trei  în rândul politicienilor giurgiuveni , liberalii ar mai putea spera la o revenire pe eşicherul politic local chiar dacă (este ştiut),  judeţul Giurgiu va rămâne probabil în continuare un bazin electoral al social democraţilor…

Celelate nume cvasinecunoscute giurgiuvenilor: Dana Andreea Danciu , susţinută de Dumitru Beianu sau Cosmin Marciu, susţinut de Gigi Ştefan, sunt de fapt nişte ţinte false aruncate în acest joc tocmai pentru a înlesni calea spre fotoliul de preşedinte al Orgnizaţiei , susţinătorilor aparenţi, ai acestora.

Odată cu instalarea noilor lideri în fruntea Organizaţiei judeţene a PNL va fi nevoie totodată de o serioasă epurare a întregii formaţiuni, susţin voci din interiorul partidului. Primul vizat – aşa cum se vehiculează prin culisele de partid – este  consilierul Mihnea Boierescu . Prietenii (site-urilor lui de scandal  ) ştiu de ce!

În concluzie, dacă sâmbătă, 29 aprilie, fotoliul de preşedinte al organizaţiei judeţene a PNL va fi ocupat de Marin Anton, atunci vom putea vorbi despre o resuscitare a acestui partid istoric, pe plan local, despre şansa de reabilitare şi reafirmare a organizaţiei.

În caz contrar,  PNL Giurgiu ar putea  ajunge în scurt timp un fel de PNŢ-cd sau , în cel mai fericit caz , un obedient „vagonet” al PSD Giurgiu.

(Florian Tincu)