50.000 de cutii cu Molnupiravir, prima pastilă pentru tratarea COVID, au ajuns și în spitalele din România. Medicamentul aprobat la finalul lunii noiembrie de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) se poate utiliza de urgență în tratamentul pacienților adulți infectați cu virusul SARS-CoV-2.

Deși acest medicament nu trebuie considerat „unul miraculos”, rolul lui este de a se reduce riscul formelor grave ale bolii.

„Nu are importantă dacă pacientul este vaccinat sau nu atunci când se administrează acest medicament. Oricum, când cineva este vaccinat, probabilitatea de a face forme severe ale bolii scade”, a declarat Adrian Marinescu, medic la Institutul Matei Balș din București la Digi24.

Medicul a explicat care este procedura prin care pacienții pot să primească tratamentul cu Molnupiravir.

În acest sens, pacientul vine la centrul de evaluare, i se fac analize de sânge și o radiografie pentru a se stabili forma de boală, dacă este una ușoară sau medie și dacă debutul a fost în ultimele 5 zile, i se dă acest medicament. Este important să se stabilească și dacă pacientul are indicații pentru acest medicament. Mulnopiravir se administrează pe cale orală.

În perioada următoare, bolnavul va putea fi monitorizat de acasă de către medicul său de familie, a mai spus Marinescu.

(Jurnal)