La 17 ianuarie a intrat în vigoare Legea 31/2019 privind aprobarea OG 74, act normativ care a adus o serie de modificări privind obligațiile pe care autoritățile publice le au de îndeplinit în acest an în materia gestionării deșeurilor, încercând să rezolve și foarte multe neclarități.

Astfel Consiliile Județene și Consiliile Locale au obligația să emită hotărâri până la data de 30 aprilie 2019, dar nu mai târziu de 30 iunie 2019, privind încheierea de contracte conform legislației în vigoare.

Despre acest nou act normativ a vorbit primarul municipiului, Nicolae Barbu, într-o declarație de presă susținută marți, 14 mai:

„În 2013 – 2014, s-a stabilit, la nivelul Uniunii Europene, un cadru legislativ privind colectarea selectivă și anumite ținte de atins până în 2020. Au fost ani electorali, nu s-au luat măsuri, s-a tot tărăgănat cu aceste cerințe până în 2019. Drept urmare se stabilesc acele obligații ale UAT-urilor: colectare separată pentru deșeurile municipale (hârtie, metal, plastic, sticlă). Apoi, până la 31 decembrie 2020, trebuie să fim în măsură să reciclăm 50% din masa totală generată de cele 4 categorii, și materie umedă. Ce este cel mai strict, și care nu mai permite amânare, este implementarea, până la 30 iunie 2019, a instrumentului economic „plătești pentru cât arunci!”, bazat pe elementele de volum, colectare, greutate. Și, ceea ce este mai nou, saci de colectare personalizați. Stabilirea și aprobarea până la 30 iunie 2019 pentru beneficiarii serviciului de salubritate, a unor tarife distincte, pentru gestionarea deșeurilor de hârtie, plastic, metal, sticlă, respectiv pentru celelalte deșeuri, și, totodată, stabilirea unor sancțiuni de aplicat în cazul în care beneficiarul de serviciu (cetățeanul) nu separă în mod corespunzător cele două fluxuri”, spunea primarul Barbu.

În tarifele percepute va fi inclusă și contribuția pentru economia circulară, în valoare de 30 de lei pe tonă (valoarea anului 2019), respectiv 80 de lei pe tonă, din 2020.

Ce măsuri va lua municipalitatea

În următoarea ședință de consiliu, sistemul de tarifare urmează să fie schimbat, în sensul că nu se va mai percepe tarif pe număr de locuitori, ci pe cantitatea de gunoi, introducându-se instrumentul economic „plătești cât arunci”. Tarifarea se va calcula în raport cu greutatea depozitată atât la persoane fizice, cât și la persoane juridice. Se introduce sistemul de colectare cu saci personalizați: vor avea coduri de bare, care vor fi identice cu al cardului ce va fi dat gratuit, de către Primărie, fiecărui cetățean care are contract de habitat. „Avem, acum, circa 25.000 de persoane declarate. Cu acel card, cetățeanul, la mașina care colectează gunoiul, va lăsa sacul cu deșeuri. Pe mașina de transport gunoi va exista un sistem de cântărire a gunoiului, se va introduce cardul, se cântărește containerul, se descarcă, se transmite prin sistem wi-fi către baza de date. Va mai exista un sistem de ticketing, cetățeanului urmând să i se dea un bon cu cantitatea de gunoi care a fost depusă. La casele care au depozitat gunoi, și nu au card, în acel moment personal de la Poliția Locală, împreună cu un reprezentant al DITL, vor merge la cetățeanul respectiv, îi vor întocmi contractul și îi vor înmâna cardul. În momentul în care plătești cât arunci, ești și responsabil ce și cât arunci. Nu îți mai convine să pui în acel sac toate resturile, pentru că vei plăti.

La bloc, vor fi modernizate și securizate platformele de gunoi. Se vor închide în totalitate, vor fi monitorizate video, va exista un punct de acces spre zona de gunoi menajer (intri cu greutatea, ești cântărit automat, și se cântărește la ieșire, diferența reprezentând cantitatea de gunoi pe care ai depozitat-o). Nu se va deschide accesul fără introducerea cardului. Pentru ceea ce este colectat selectiv,vom încerca să găsim o formă cu intrare separată, tot pe bază de card. Vor dispărea scormonitorii în containere, iar amenzile vor crește spectaculos, la limita maximă, și nu va mai fi diferențiat pe persoane fizice și juridice.”, mai spunea primarul municipiului.

Pentru deșeurile voluminoase (saltele, mobilă etc), se vor amenaja un fel de „insule” de colectare selectivă, de asemenea securizate și accesibile numai persoanelor care au card.

Cardurile nu sunt transmisibile, iar gunoiul care se va plăti este doar cel care nu este recilcabil! Vestea bună este că, pentru tot ce înseamnă sticlă, plastic, metal, hârtie (fracție uscată), taxa este ZERO!

(JURNAL)