La 10 octombrie, anual, începând din 2017, este sărbătorită Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti, instituită prin Legea 168/2017.

Proiectul legislativ a fost iniţiat de un grup de parlamentari PSD şi ALDE, potrivit cărora, prin instituirea acestei zile se doreşte încurajarea producţiei agricole naţionale pentru consumatorii români, precum şi pentru cei ce deţin spaţii de vânzare (comercianţi), producătorul urmând să prezinte, cu prilejul acestei zile, produse autohtone de calitate. De asemenea, se doreşte îmbunătăţirea statutului producătorului român în lanţul alimentar scurt şi încurajarea consumului de produse agroalimentare autohtone şi de produse tradiţionale, se arată în expunerea de motive, postată pe site-ul www.cdep.ro.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat la 2 mai 2017, în calitate de primă Cameră sesizată, şi de Camera Deputaţilor la 13 iunie 2017, aceasta având rol decizional. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, la 11 iulie 2017, decretul pentru promulgarea Legii privind instituirea datei de 10 octombrie ca Zi naţională a produselor agroalimentare româneşti, Legea 168/2017 fiind publicată în Monitorul Oficial la 13 iulie 2017.

Dacă până anul trecut, în 2019, această zi era marcată cu mare fast în Piața Centrală din Municipiu, anul acesta, pandemia de Covid 19 i-a făcut pe producătorii autohtoni să găsească soluții „inedite” pentru a-și promova produsele. Astfel, așa cum ne preciza directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Giurgiu, Petra Ochișor, producătorii locali care aveau contracte de furnziare cu diverse puncte de colectare au ales ca, pentru a sărbători această zi, să aranjeze pliante cu Ziua Produselor Alimentare Autohtone, expunându-și, totodată, produsele. 

(Jurnal)