Antrenorul echipei naționale a Turciei, Mircea Lucescu, prieten cu Ilie Balaci, a declarat că știe care este cauza morții regretatului fotbalist.

Mircea Lucescu l-a antrenat pe Ilie Balaci în anii 1980, la Dinamo, și confirmă că un viciu vechi i-a afectat sănătatea. Lucescu a declarat că Balaci era un consumator fidel de tutun și atrage atenția celor trecuți de 50 de ani.

Am auzit ce s-a întâmplat. El fuma destul de mult și asta i-a afectat. Acesta e un avertisment pentru cei trecuți de 50 de ani. Trebuie să renunțăm la astfel de obiceiuri. Îmi pare foarte rău pentru familia lui. Pentru prieteni, pentru Craiova, pentru fotbalul românesc. E unul dintere marile talente ale nostre ”, a declarat Lucescu, conform  DigiSport.

Ilie Balaci nu ar fi fost la primul infarct. Jurnaliştii de la ziaruldecraiova.ro au descoperit că Ilie Balaci ar mai fi suferit în trecut un infarct, pe care l-a dus pe picioare, fără să ştie.

Autopsia fostului mare internaţional a relevat că infarctul miocardic a fost cauza morţii. Principalii factori de risc sunt hipertensiunea, obezitatea, fumatul şi sedentarismul, susţin specialiştii. 

Potrivit  ziaruldecraiova.ro, „Minunea Blondă” ar mai fi avut în trecutul apropiat un infarct. Cel mai probabil atunci s-a simţit doar rău şi nu a simţit nevoia să consulte medicul. Totuşi, la autopsie s-ar fi descoperit o cicatrice, semn că au existat probleme.

E imposibil de spus dacă tragedia putea fi evitată, în măsura în care Balaci ar fi conştientizat că e expus la un asemenea pericol, însă cu siguranţă că o schimbare în alimentaţie şi în stilul de viaţă ar fi scăzut riscul unei recidive.

Din păcate pentru România, Balaci nu mai fusese la cardiologul care îl consulta de ceva timp, astfel că nu a ştiut că îl pândeşte un pericol enorm.

Nu l-am văzut de mai bine de un an. El venea ocazional la Craiova şi atunci venea şi la mine, dar probabil avea un medic la care mergea în Bucureşti. Nu aş putea să vorbesc despre alte afecţiuni pentru că nu am raportul autopsiei în faţă. Este adevărat că avea un tratament, dar nu aş putea să ştiu dacă îl respecta sau nu. A fost un idol pentru noi toţi şi cred că trebuie să rămână aşa”, a declarat medicul Militaru, pentru ziaruldecraiova.ro.

Potrivit prietenilor săi, Balaci a petrecut ceva mai mult de opt ore în oraş, alături de apropiaţi. Ar fi luat mai întâi masa la restaurantul Periniţa, pentru ca apoi să meargă în clubul One. În tot acest timp, fostul mare fotbalist a consumat doar trei pahare de vin.

O cantitate foarte mică, având în vedere intervalul mare de timp în care a consumat alcoolul. Şi care nu putea sub nicio formă să ducă la o asemenea tragedie. În schimb, oboseala şi fumatul în exces (se spune că ar fi fumat două pachete de ţigări pe zi) sunt factori care pot să fi condus la tragedia de duminică.

Mi-e greu sa vorbesc despre el la timpul trecut – a declarat jurnalistul Victor Ciutacu într-o postare on line, imediat după decesul fotbalistului. 

O facea el destul. Cand declama, flegmatic, enervant, ca traieste din amintiri. Si ca nu mai reprezinta nimic. Ca e istorie. Pe care – ca sa vezi – a scris-o. Cu talent, cu tupeu, cu pieptul bombat, cu tigara in coltul gurii. Cu o convingere de nestramutat, ca e cel mai bun. Si cu pretentia ca toti cei din preajma sa se ridice la nivelul lui. A fost imens. Nu s-a putut amesteca in multime. Plutea ca uleiul la suprafata apei. Ca orice geniu, a plecat bezmetic, departe, cat mai departe, dupa implinire. Ca sa aiba de unde se intoarce. Acasa, unde n-a avut loc. De unde a plecat; iar si iar…” – a mai scris Victor Ciutacu.

Înmormântarea lui Ilie Balaci va avea loc marţi, la Cimitirul Sineasca şi nu la Ungureni, aşa cum se ştia duminică după-amiază. Astăzi, trupul neînsufleţit a fost depus la biserica „Sfântu Ilie”, pentru ca apoi să fie dus la stadionul Ion Oblemenco. 

(Jurnal)