Pe fondul isteriei create de Coronavirus, în România, o mască de protecție, a ajuns să coste de la 50 de bani la 5 lei/bucata! În acest timp, pe toate căile mediatice Ministerul Sănătății anunță ceas de ceas care sunt produsele stricte de protecție pe care populația trebuie să le procure din farmacii.

Măștile de protecție , medicamentele ce pot preveni răcelile și preveni atacurile sistemului imunitar se găsesc tot mai greu. La Giurgiu, ca în multe locuri din țară, ”Vitamina C” nu se găsește decât sub formula : ”efeverscent.” 

Soluțiile antibacteriene, ca de altfel și  spirtul  medicinal, lipsesc cu desăvârșire. Mai în glumă, mai în serios farmaciștii recomandă cetățenilor ca spirtul să fie înlocuit cu alcool alimentar sau neaoșa țuică de prăștină, pentru a evita dezinfecțiile cu clor,  care , în cantități excesive, pot conduce la intoxicații periculoase mai ales în cazul celor cu probleme respiratorii.   

Farmaciștii sunt puși în situația de a ridica neputincioși din umeri,  precizând mereu același lucru: că produsele amintite mai sus nu mai sunt importate. Păi atunci de ce mai suntem sfătuiți să le achiziționăm? Deja unii au început să alcătuiască liste de așteptare pentru medicamente,  ca pe timpul Epocii de aur, când cetățenii sperau ca în acest mod să intre în posesia câtorva găini și respectiv adidași de pasăre.  

În timp ce Ministerul Sănătății mimează că oferă ajutor cetățenilor României, de fapt el se rezumă doar la a da sfaturi. Seară de seară reprezentanții MS anunță în talk-showri de televiziune că România a sistat exportul de medicamente tocmai pentru ca populația să nu sufere. Realitatea însă arată, iată,  cu totul altceva!

DSP-urile , inclusiv la Giurgiu, deși sunt depășite de situație nu vor în ruptul capului să recunoască acest lucru. Așa cum cineva  preciza într-un material publicat joi pe site-ul cotidianului ”Jurnal giurgiuvean”, reprezentanții Direcției de Sănătate publică nici măcar nu se mai sinchisesc de cei aflați la Giurgiu în auto-izolare la domiciliu, uitându-i cu desăvârșire, deși deciziile luate de comitetele de urgență formate la nivel local fac precizarea că DSP trebuie să fie efectiv implicată în supravegherea acestora.  

Șefa DSP București și-a dat cu câteva ore în urmă,  demisia. Nu știm dacă a fost forțată sau femeia a înțeles că situația de față o depășește. Gestul ei este în cele din urmă de admirat. Probabil că la Giurgiu nu se va întâmpla asta niciodată…Ca un șef de instituție să renunțe la funcție, indiferent dacă prin susținerea lui pe post ar putea muri oameni. Noi daicea nu plecăm/ Nu plecăm  și pace/ Până nu vă  decimăm / Așa cum ne place..! pare a fi refrenul sinistru ce se insinuează tot mai agresiv în starea de fapt pe care o trăiește, în aceste zile, o întreagă Românie.  

Români, dormiți liniștiți, Guvernul veghează deocamdată să aveți politicienii și premierul pe care îi meritați! De sănătatea voastră râmâne să se ocupe doar Bunul și  Milostivul Dumnezeu!      

(Florian TINCU)