La mai puțin de două luni de la preluarea Președinției Consiliului UE de către România, Ministerul Economiei a finalizat opt dosare dintre care șapte legislative și unul non-legislativ.

Performanța este una remarcabilă în condițiile în care, la preluarea oficială a mandatului de către Niculae Bădălău, Ministrul Economiei, în cadrul reuniunii colegiului Comisarilor din 10-11 ianuarie 2019, Ministerul Economiei și-a asumat finalizarea a cinci dosare legislative.

“Obținerea acestei performanțe într-un interval de timp atât de scurt, a presupus o muncă de echipă pe axa Bucuresti-Bruxelles pentru care vreau sa multumesc tuturor experților din cadrul Ministerului Economiei și a Reprezentanței Permanente a României la Bruxelles.. Se confirmă ceea ce am spus atunci când am preluat mandatul de ministru al Economiei: Suntem pregătiți pentru a gestiona Președinția Consiliului Uniunii Europene și ne achităm cu demnitate de obligațiile asumate de către România”, a declarat Niculae Bădălău, Ministrul Economiei.

Printre dosarele legislative și non-legislative, cu greutate, pe care Ministerului Economiei le-a finalizat, până în prezent, se numară:

1.     Regulamentul privind supravegherea pieței și conformitatea produselor. Prin această propunere de Regulament se întăresc prerogativele și responsabilitățile autorităților de supraveghere a pieței din statele membre, astfel încât să asigure introducerea pe piața europeană doar a produselor conforme cu cerințele legislației UE. În acest mod, pe lângă creșterea gradului de siguranță pentru utilizatori, operatorii economici vor beneficia de condiții de concurență loială.

2.     Regulamentul referitor la relația dintre platformele on-line și comercianții care își desfășoarăactivitatea prin intermediul acestora. Aceasta implică creșterea transparenței tranzacțiilor pe platformele on-line , fiind un dosar complex la care au contribuit și colegii de la Ministerul Afacerilor Externe și Consiliul Concurenței.

3.     Regulamentul care instituie o excepție de la protecția conferită unui medicament original printr-un certificat suplimentar de protecție (CSP), în vederea exportului și/sau a stocării. Regulamentul va elimina dezavantajele concurențiale cu care se confruntă pe piețele globale producătorii de medicamente generice și biosimilare cu sediul în UE în raport cu producătorii care își au sediul în afara UE.

4.     Directiva privind vânzarea de bunuri si Directiva privind conținutul digital. Aceste dosare, la finalizarea cărora  Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a contribuit substanțial,  stabilesc reglementări care răspund provocărilor actuale ale pieței, în mod special dezvoltării digitale, asigurându-se protecția consumatorilor atunci când achiziționează bunuri cu elemente digitale, conținut digital sau servicii digitale.

5.     Adoptarea la Consiliul UE Competitivitate din data de 18 februarie 2019 a Concluziilor referitoare la Planul coordonat privind dezvoltarea și utilizarea inteligenței artificiale made in Europe”. Prevederile acestui dosar non-legislativ subliniază importanța majoră a dezvoltării și utilizării inteligenței artificiale pentru consolidarea competitivității industriei europene, necesitatea de a sprijini IMM-urile să inoveze cu ajutorul tehnologiilor de inteligență artificială, precum și de a promova integrarea în educație, la toate nivelurile, a competențelor digitale, cu accent pe inteligența artificială. Dosarul a fost adoptat în contextul în care inteligența artificială este un subiect de importanță strategică pentru viitorul industriei și economiei europene.