Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a afirmat că există probleme majore în sistem şi de mentalitate.   

“Din momentul în care am preluat conducerea Ministerului Afacerilor Interne la solicitarea doamnei prim-ministru, prioritarea pentru mine a fost reforma din rădăcini a acestui sistem. Aşa cum au putut constata mulţi dintre cetăţenii noştri, există probleme majore de sistem şi de mentalitate, iar erorile din cazul Caracal nu numai că au dat lovituri grele credibilităţii instituţiei, dar ne-au arătat că există breşă în acest sistem, că există lucruri care trebuie corectate imediat”, a declarat Fifor.

El a precizat că tragedia de la Caracal a scos la iveală multe lucruri care trebuie corectate.

“Tragedia de la Caracal a scos la iveală foarte multe lucruri care ar trebui corectate. Alexandra, acum două săptămâni şi-a pus încrederea în noi, în cei care aveau datoria să o salveze. Este clar că a fost un caz gestionat defectuos, au fost greşeli de sus până jos şi o evidentă lipsa de responsabilitate. A fost acolo multă eroare umană pe care am sancţionat-o din primele ore şi pe care căutăm să o împiedicăm a se repeta. (…) Acum sunt în curs anchete care urmează să stabilească şi culpa din punct de vedere legal. Cine a greşit, vă răspunde conform legii”, a precizat ministrul Afacerilor Interne.

Fifor a mai anunţat că evaluările inspectoratelor judeţene de poliţie au ajuns la IGPR, urmând să fie analizate la nivel central.

“În ceea ce priveşte evaluarea activităţii pentru fiecare judeţ pe care am solicitat-o săptămâna trecută şefilor de inspectorate, vreau să vă anunţ că toate evaluările de la nivelul inspectoratelor de poliţie judeţene au ajuns la IGPR, urmând ca acestea să facă obiectul unei analize profunde la nivel central. În cadrul reformei care vizează Ministerul Afacerilor Interne, am solicitat tuturor prefecţilor să efectueze de urgenţă o analiză privind vulnerabilităţile ce ţin de ordinea publică, de nivelul infracţionalităţii, stadiul şi gradul de rezolvare a sesizărilor şi dosarelor penale precum şi principalele riscuri la adresa cetăţenilor în fiecare judeţ”, a mai explicat Fifor.

(Jurnal)