Meditaţiile cu elevii –  o afacere extrem de profitabilă!

0
373

profesori-meditatiiSunt pline site-urile de mică publicitate de anunţuri de genul: „Meditez… (n.r. – materia, în general, cele mai căutate: matematică, limba română, limba engleză). Preţuri fără concurenţă (n.r. 2 – normal, din moment ce discutăm aproape despre un monopol „de piaţă” – 50 – 100 de lei şedinţa de două ore, funcţie de vârsta elevului sau de materia la care se „meditează”). Relaţii la telefon…”.

Numai că, dintre sutele de asemenea anunţuri care, în afara site-urilor specializate, sunt afişate cu ostentaţie chiar şi la intrările în unele şcoli din municipiu, doar o mică, o foarte mică parte aparţin unor cadre didactice care plătesc şi impozite la stat pentru veniturile suplimentare, obţinute din aceste meditaţii.

Mai mult, de ceva vreme, părinţii unor elevi din şcolile municipiului   se vaită că  o serie de cadre didactice nu mai predau cum trebuie la ore, sau dau note proaste în exces , tocmai pentru

a-i determina pe elevi (sau pe părinţii acestora) să apeleze la aceste meditaţii! 

În toate aceste cazuri, situaţia este aceeaşi: se încasează sume de bani pentru care, puţini dascăli au conştiinţa de a plăti, ca toţi ceilalţi prestatori de servicii,  vreun impozit la stat.  Şi atunci de ce să ne mai mirăm cum  mulţi profesori ajung să afişeze o viaţă opulentă (excursii exotice, maşini scumpe, vile etc) deşi  sindicatele acestora sunt mereu nemulţumite de nivelul salariilor primite…

Interesându-ne, am aflat că la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Giurgiu sunt înregistraţi, cu declaraţii fiscale (deci, plătitori de taxe şi impozite către statul român), un număr de doar  49 de profesori (!!)  care au declarate venituri totale, pentru anul 2016, în valoare de 234.816 lei.

„Cunoaştem situaţia de la nivelul municipiului Giurgiu, dar nu putem face nimic fără sesizări din partea cetăţenilor. Atunci când aceştia au bănuieli de nereguli, trebuie să se adreseze colegilor de Impozitare fiscală, singurii care au atribuţii de control în teren.  Colegii noştri se deplasează la locul anunţat de petent, şi, în funcţie de ceea ce se constată la faţa locului, se face impunere din oficiu sau chiar se acordă amenzi…”, ne-au precizat surse din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Giurgiu.

În concluzie în timp ce agenţii economici se luptă cu taxele şi impozitele către bugetul de stat, unii dintre dascălii ce le predă la şcoală, copiilor acestora, lecţii despre moralitate şi corectitudine, sfidează  normele bunului simţ  în văzul tuturor, fără jenă, făcând din meditaţii o afacere extrem de profitabilă. 

(O.C.)