Medicul Rafila cere cetățenilor să renunțe la consumul de antibiotice și la automedicație!

0
142

Alexandru Rafila a vorbit despre obiceiul total greșit al oamenilor de a se trata „după ureche”, acasă. Medicul menționează că în această perioadă, lumea stă în case și consumă antibiotice care se prescriu în cazul infectării cu COVID-19.

Din păcate, acest consum este preventiv și nu este recomandat de niciun medic. Președintele Societății de Microbiologie trage un semnal de alarmă și avertizează asupra pericolelor ce pot apărea. El menționează, de asemenea, că antibioticele sunt prescrise în infecții bacteriene, nu și virale.

Medicul Alexandru Rafila informează cetățenii că există situații excepționale în care antibioticul se poate folosi în infecții virale. Aceste momente sunt cele în care o infecție bacteriană este foarte puternică și trebuie tratată.

De asemenea, profesorul face apel la populație, rugându-i să renunțe să mai solicite farmaciștilor și medicilor, din proprie inițiativă, tratarea cu antibiotice. În cazul în care apelezi la ele, este extrem de important să respecți schema de tratament prescrisă de specialist.

„Nu insista pentru a obține un antibiotic! Medicii de familie ştiu foarte bine că atunci când se prezintă la medic, de multe ori, pacienţii sunt destul de revendicativi şi vor un anumit medicament. Nu insista la farmacie să obţii antibiotic! Din păcate, se obţine în continuare. Nu aş zice cu uşurinţă, dar se pot obţine antibiotice la farmacie, dacă insişti. Sau, la anumite farmacii. Dacă faci un tratament cu antibiotic, trebuie respectat foarte bine ritmul de administrare, dozele şi durata recomandată. Acestea sunt câteva mesaje care trebuie să fie foarte clar transmise.

Faptul că antibioticele nu tratează orice, infecţii virale sau parazitare. Pot avea efecte nedorite, iar folosirea necorespunzătoare duce la pierderea calităţii acestor produse”, a concuzionat Alexandru Rafila.

(Jurnal)