Medicii de familie vor fi plătiți ca să monitorizeze tratamentul la domiciliu pentru pacienţii asimptomatici sau cu forme uşoare de Covid 19. Vor primi 105 lei, pentru fiecare caz luat în evidență, anunță guvernul.

O misiune deloc ușoară, susțin mulţi doctori de familie, care trebuie să stabilească dacă un pacient trebuie trimis la testare sau are doar o răceală. Ei spun că le-ar fi de folos anumite dispozitive medicale, prin care să poată consulta bolnavii, de la distanță, așa cum se întâmplă în alte țări.

Noile măsuri au menirea să degreveze sistemul medical de urgenţă, dar cresc răspunderea medicilor de familie. În România, spre deosebire de alte ţări europene, nu există consultaţie la distanţă. Medicii vor decide doar pe baza unor întrebări care e tratamentul bolnavilor şi când e cazul să fie trimişi la spital.

Referindu-se la această nouă măsură, președintele Patronatului Medicilor de Familie – Giurgiu, dr. Mădălina Mina, declara, pentru „Jurnal giurgiuvean”:

Noi facem acest lucru încă de la început. Nu a fost ordin, cum au venit acum să spună că este obligatoriu, dar o făceam, pentru că locuri în spitale, de foarte multă vreme, nu mai există, foarte mulți pacienți care erau, inițial, în carantină, dezvoltau simptome și ajungeau să fie testați, declarați pozitivi și nu aveau unde să fie internați și dacă erau cu simptome ușoare, preferau să stea acasă, iar acești pacienți ni se adresau nouă. Deci, noi oricum îi monitorizam, avem fișe pentru ei, ținem legătura cu ei prin toate mijloacele de comunicare posibile (internet, e-mail, telefon etc) deci nu este nimic nou, doar că acum vine statul român și spune „sunteți obligați să…!”. Noi deja o făceam, pentru că sunt pacienții noștri, doar că acum se mai vine cu o serie de penalizări. Noi nu știm exact cum va arăta ordinul de ministru, este încă în faza de transparență decizională. Repet, noi făceam acest lucru și înainte, și nu știm exact care va fi forma finală a ordinului, dar știm clar care sunt sancțiunile! Acestea s-au publicat deja în Monitorul Oficial.

Mai mult, apare o obligativitate de a semna un alt contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, deși la bază este deja un contract civil, iar contractul civil, prin definiție, trebuie să fie acceptat de ambele părți în urma unei negocieri. Nu a existat negociere, nu am fost întrebați dacă dorim mai mult…Ni s-a spus că este obligatoriu, odată ce avem contract cu Casa de Asigurări. Dacă noi refuzăm semnarea acestui nou contract, nu au cum să ni-l rezilieze pe cel deja existent. Iar dacă ne acționează în instanță, statul român va pierde, pentru că este un contract civil. Noi oricum monitorizam pacienții, doar că acum nu știu cum au apărut niște bani, ca să poată să ne oblige! Și încă un aspect: cei 105 lei per pacient înseamnă suma brută, care revine cabinetului, nu medicului. Din suma aceasta, eu plătesc toate dările către stat, trebuie să plătesc și asistenta, dezinfectant, utilități...”, a precizat dr. Mina. 

(Jurnal)