MEC nu va lua în calcul materia din semestrul II pentru examenele de la Evaluarea Națională 2020

0
117

Ministerul Educației a anunțat marți că nu va fi luată în calcul materia din semestrul II pentru examenele de la Evaluarea Națională 2020.

Declarația ministrului Monica Anisie din 7 aprilie (2020): Programa de examen pentru Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat nu va cuprinde materia aferentă semestrului al II-lea.

Programa școlară pentru clasa a VIII-a pentru disciplina Matematică Evaluarea Națională nu are precizări referitoare la repartizarea conţinuturilor pe semestre. Aceasta poate fi consultată pe site-ul Ministerului Educației. 

Edupedu.ro – Care sunt conținuturile care ar fi trebuit predate în semestrul II din anul școlar 2019-2020.

Programa școlară pentru clasa a VIII-a pentru disciplina Matematică Evaluarea Națională nu are precizări referitoare la repartizarea conţinuturilor pe semestre.

Totuși, confruntând mai multe planificări întocmite de profesorii de matematică din ţară, este clar că nu vor fi incluse din materia clasei a VIII-a următoarele:

Algebră: Funcţii; Ecuaţii, inecuaţii, sisteme de ecuaţii

Geometrie: Calcularea de arii şi volume”

Menționăm că răspunsul de mai sus este opinia profesorului Borodi și a altor 3 profesori de matematică pe care Edupedu i-a contactat. În momentul primirii unui comunicat oficial de la Ministerul Educației cu materia pentru Evaluarea Națională 2020 la Matematică, acesta va fi publicat pe Edupedu.ro.

Excluderea posibilă a acestor conținuturi ar însemna că materia rămasă pentru examen s-ar asemăna cu cea pe care elevii o aveau de pregătit pentru simularea Evaluării Naționale, simulare care a fost anulată, potrivit ministrului,  dar pentru care ministerul a emis reguli clare încă din luna ianuarie.

Iată care erau temele exceptate pentru simularea Evaluării Naționale 2020, Matematică, potrivit Ordinului publicat în Monitorul Oficial: 

  • din capitolul Numere reale

– Rapoarte de numere reale reprezentate prin litere; operații cu acestea (adunare, scădere, înmulțire, împărțire, ridicare la putere)

  • capitolul Funcții
  • din capitolul Ecuații, inecuații și sisteme de ecuații

– Ecuații de forma ax + by + c = 0 , unde a, b, c sunt numere reale, a ≠ 0 , b ≠ 0

– Sisteme de ecuații de forma:

a1x + b1y + c1 = 0

a2x + b2y + c2 = 0, unde a1, a2, b1, b2, c1, c2 sunt numere reale; rezolvare prin metoda substituției și/sau prin metoda reducerii; interpretare geometrică.

– Ecuația de forma ax2 + bx + c = 0 , unde a, b, c sunt numere reale, a ≠ 0

– Inecuații de forma ax + b > 0 (≥, <, ≤), unde a, b sunt numere reale

– Probleme care se rezolvă cu ajutorul inecuațiilor și al sistemelor de ecuații

  • din capitolul Proiecții ortogonale pe un plan

– Calculul unor distanțe în interiorul corpurilor studiate•

  • capitolul Calcularea de arii și volume

(Jurnal)