Să iei masa în familie este mai mult decât a aduna niște oameni care să soarbă pofticios dintr-o supă, să se întreacă cine întinge în zeama de la salata de roșii sau să prindă încă o gogoașă la desert. E mai presus chiar și decât mâncarea comandată venită cu întârziere, ușor rece, dar încă bună, adusă cu sârguință de un curier biciclist. Masa luată împreună este, de fapt, un ritual cu o greutate socială atât de importantă, cu potențial de întărire a conexiunilor dintre membrii familiei, prieteni sau chiar colegi, că de multe ori e mai delicios orice ai mânca atunci când ești cu cineva drag, decât singur. Este dovedit de multe studii că este benefic pentru sănătatea noastră generală să mâncăm laolaltă cu cei dragi, dar, din păcate, oamenii au rărit acest obicei cu atâta însemnătate.

Masa (s.f – mobilă formată dintr-o placă dreptunghiulară, pătrată sau rotundă, sprijinită pe unul sau pe mai multe picioare și pe care se mănâncă, se scrie etc.) este elementul central al unei case, un axis mundi. Ea este locul în care familia și prietenii se întâlnesc pentru a savura cafeaua, pentru a mânca împreună sau doar pentru a socializa. Este contextul perfect pentru discuțiile în care fiecare povestește printre înghițituri despre cum a decurs ziua și ce planuri are. Fie că este în bucătărie sau în living, este un loc care atrage oamenii și îi invită să se conecteze, să povestească și să hrănească, atât trupul, cât și sufletul. Ea are un rol esențial în dinamica familiei și este liantul care o unește, de multe ori (să ne amintim dățile în care, după o muștruluială corectă, mamele noastre ne chemau, pe un ton mieros, la un șnițel cu cartofi prăjiți, fiind felul lor de a-și cere scuze că poate au exagerat cu cearta).

Acum că am prezentat, pe scurt, importanța mesei într-o casă și într-o familie,  își propunem câteva moduri simple de a o amenaja într-un mod curat, simplu și subtil. Chiar și procesul de a aranja masa și a o decora devine unul terapeutic în sine și face din acest loc aproape sacru într-o casă, unul mult mai plăcut estetic.

Vaza cu flori        

Atât de la îndemână și ignorată de multe ori, o vază cu flori aduce un plus de prospețime și de culoare în casă. O vază simplă asortată stilului de design ales pentru încăperea în care se află devine un element bine integrat vizual și o decorațiune prețioasă în sine. Florile aduc mereu natura în casă, sunt o explozie de parfum și de gingășie și fac orice loc să devină mai interesant, invită la contemplare și admirație, sunt o pauză de la orice grijă. O masă pe care tronează niște flori atent așezate devine un spațiu mai elevat, dar în același timp întărește atmosfera călduroasă de „acasă”.

Fructiera și bomboniera

Fructiera, alături de verișoara ei mai puțin sănătoasă, bomboniera, sunt niște piese de decor „smart”, am putea spune. Ele au dublă funcționalitate. În primul rând, sunt piese de decor prețioase, ce înfrumusețează locul prin fragilitatea și finețea materialului din care sunt fabricate – de cele mai multe ori cristal, dar există o varietate de modele atent lucrate și din porțelan, metal sau lemn. Adevăratul lor scop este, de fapt, să fie un suport accesibil de fructe, bomboane și alte bunătăți, mai la îndemână decât o cămară și numai bune pentru musafiri sau o pauză dulce pe parcursul zilei pentru oricine trece pe la masă.

Suporturi pentru farfurii și pahare      

Un set suport farfurie și protecție masă are mai multe beneficii decât ne imaginam. În primul rând, pot fi o alternativă bună la clasica față de masă, protejând, în același timp suprafața mesei, ori pot fi puse deasupra acesteia, pentru a se asorta interesant și pentru a proteja materialul textil. Când folosești un set suport farfurie și protecție masă, atingi două obiective dintr-o lovitură. Acestea te ajută, în primul rând, să menții masa curată. Este imposibil ca locul în care, măcar de trei ori pe zi se consumă tot felul de mâncăruri și băuturi, să arate intact. Prin aceste suporturi, eviți pătarea suprafeței și facilitezi strângerea mesei. Fiecare membru poate să ia suportul, să arunce firimiturile și să îl clătească, implicându-se în ritualul mesei până la sfârșit. Din punct de vedere estetic, te poți orienta spre nuanțe tari, contrastante cu mobilierul sau culoarea predominantă, ori pot fi în tonuri neutre, asortate cu celelalte piese.

O idee de modele pentru set suport farfurie și protecție masă găsești la Unika – cel mai mare producător de agende și mape de piele din România. Aici găsești suporturi pentru farfurii pe nuanțe diverse, care să se potrivească cu diferite stiluri de design și palete cromatice. Sunt flexibile, lavabile, rezistente la uzură și cu texturi diferite, deci pot fi întreținute fără eforturi mari. Intră pe site, alege culoarea potrivită sau combină din mai multe modele, dedicând pentru fiecare membru câte o culoare. Opțiunile sunt numeroase și rezultatele pe măsură – creativitate îți trebuie!

Masa în familie este o practică atât de importantă în viața de acasă, că nu trebuie deloc neglijată. De la conexiunile puternice pe care le leagă între oameni, la amintirile frumoase pe care le oferă, ea devine mai mult decât a împărți mâncare – este terapie, este un loc bun unde copiii învață buna creștere și norme de comportament la masă pe care să le aplice în societate, dar și un loc bun pentru muncă în echipă pentru cupluri și familii cu copii mai mari. Tot aici se pot dezvolta obiceiuri alimentare sănătoase.

Dedică timp și atenție, așadar, mesei – de la amenajarea ei, până la timpul pe care îl petreci cu cei dragi aici și veți avea doar de câștigat!