Deteriorarea calităţii şi sănătăţii firelor de păr, precum şi pierderea acestora, definitivă sau temporară, sunt contexte foarte des întâlnite, atât la bărbaţi, cât şi la femei, manifestate în diferite contexte. Foliculii, rădăcina firelor de păr, sunt baza de unde se declanşează majoritatea problemelor de la nivelul firului de păr, aspectul şi sănătatea acestuia fiind o oglindire a dezechilibrelor situate la nivelul rădăcinilor, dar şi un efect al factorilor agresivi exteriori.
Cum se poate interveni asupra calităţii firului de păr
Orice problemă apărută la nivelul firului de păr, reprezintă un semnal de alarmă. Părul deteriorat sau alopecia, pierderea acestuia, sunt un ecou al dezechilibrelor pe care le traversează organismul. Aceste dezechilibre se pot instala pe fondul unei afecţiuni severe, pe parcursul urmării anumitor tratamente medicamentoase sau terapii agresive, atunci când nu se respectă un regim de viaţă ordonat, când alimentaţia este deficitatră sau atunci când igiena capilară nu este corect efectuată.
Astfel, ţinând cont de cauze, se poate interveni pentru a se remedia dezechilibrele. Se vor efectua analizele recomandate de către un medic specialist dermatolog, urmând a se interveni conform indicaţiilor ulterioare ale acestuia. Se va acţiona asupra igienei, stilului de viaţă, suplimentării alimentare şi se va acorda o atenţie deosebită produselor cosmetice folosite pentru îngrijirea şi întreţinerea părului. În cazurile severe de pierdere definitivă a părului, un transplant de păr eficient poate reprezenta singura soluţie salvatoare, având efecte foarte mulţumitoare.
De ce se deteriorează firul de păr
Rădăcina firului de păr se poate deteriora astfel încât să se poată ajunge la fenomenul denumit alopecia, pierderea părului sau chelirea. Este un fenomen manifestat preponderent de către bărbaţi, însă şi femeile îl parcurg mai cu seamă în perioadele de mari transformări hormonale, instalate odată cu accelerarea procesului de îmbătrânire.
Astfel, pierderea părului poate avea cauze hormonale, însă poate manifesta şi o predispoziţie genetică a organismului. De asemenea, părul poate cădea dacă se folosesc în mod excesiv substanțe şi produse cosmetice, fără a se respecta perioadele de pauză, atât de necesare pentru regenerarea foliculilor. Se poate pierde părul pe parcursul tratamentelor medicamentoase specifice anumitor afecţiuni severe, precum şi pe un fond de anemie foarte accentuat, dublat de un deficit masiv de nutrienţi, lipsa hidratării şi o alimentaţie haotică. Alopecia poate fi permanentă sau temporară, astfel că este recomandat controlul de specialitate pentru a se determina cauzele şi tipul, dar şi pentru a se stabili cea mai bună metodă de tratament şi intervenţie.
Sursa de imagine:
Irina Bg / Shutterstock.com