Litoralul românesc: un Rai al gunoaielor, câinilor vagabonzi și teraselor lăsate în paragină…

0
232

Duhoare, munți de gunoaie, clădiri lăsate în paragină, hoteluri sordide ce par mai degrabă niște internate dezafectate, alături de servicii de cazare sub orice criti. Așa arată la acest moment, 80 % din  litoralul  nostru. Ce vedem pe posturile de televiziune, plaje pline de oameni, fericiți că sunt la mare, nu  este,  cu siguranță, decât  propagandă media ieftină, plătită ca publicitate.

Litoralu l- o minciună!

De la un capăt la altul, litoralul românesc este o minciună! În timp ce într-o parte poți vedea munți de gunoaie, buruieni şi clădiri în ruină, în zona opusă a litoralului investitorii construiesc  de-a valma, după cum îl taie capul pe fiecare.

Totul începe încă de la drumul spre mare… Pe Autostrada Soarelui, pe kilometri întregi, se lucrează.  Ministrul Transporturilor a promis că lucrările vor lua sfârşit pe 15 iunie şi vor fi reluate pe 15 septembrie. Între timp românii își rup mașinile prin găurile și denivelările ce se formează în asfalt ”din cauza  temperaturilor ridicate”, cum suntem anunțați de drumarii de la CNAIR.  Nici cei de la CFR nu par a fi mai inspiraţi. Dacă vrei un bilet cu loc, trebuie să ţi-l cumperi cu multe zile înainte de vacanţă. De condițiile de călătorie  nici să nu mai vorbim.  Și uite așa, cu chiu cu vai și cu geamurile deschise ca să intre un strop de aer în compartimente, ajungi la destinație. Aici imaginea devine sordidă. Ai impresia că ai ajuns într-un loc părăsit. O constelație de 6 stațiuni (Jupiter, Cap Aurora, Venus, Olimp, Neptun şi Saturn) toate  prăbuşite, una după alta. Primul lucru pe care îl observi cu cât te apropii mai mult de mare este mirosul pestilențial de alge clocite. Sunt porțiuni de mal unde algele se întind într-un strat gros, până spre larg. Din când în când,  printre alge apare și câte o pată de păcură.  

Nici măcar băncile destinate turiștilor  nu sunt vopsite, în timp ce iarba și buruienile, ce se ridică până la cer, zac necosite. 

Sunt multe de făcut…

Clădiri abandonate sau nerenovate, spații comerciale din  care tencuiala cade peste tot. Aceasta este imaginea dezolantă a celor 6 stațiuni care altădată erau asaltate de cetățenii veniți din toate colțurile Europei. Zonele  dintre lac şi plajă sunt pline   de tot felul de ambalaje aruncate la întâmplare. Nu e de mirare că în tot acest peisaj, întâlnim şi câini vagabonzi.

Sunt multe de făcut. Pe lângă strângerea gunoaielor,  modernizarea străzilor, refacerea trotuarelor, amenjarea parcărilor şi a iluminatului public, este nevoie de implicare politică în refacerea unui litoral ce ar putea aduce bani mulți  la bugetul de stat, așa cum se întâmplă în Bulgaria, Grecia sau Turcia, devenite destinațiile preferate ale românilor în ultimii ani.  Este de neînțeles cum o plajă pe care o traversezi în doar o jumătate de oră, la  Nisipurile de Aur,  în Bulgaria, poate atrage atâția turiști, în comparație cu cei peste 260 de kilometri de plajă  cât deține  întreg litoralul românesc.

”Totu-i vechi și vechi sunt toate…”

Acolo unde se construiesc hoteluri noi,  drumul spre plajă este pavat cu… moloz, gropi şi cabluri lăsate la voia întâmplării. Într-un cuvânt, haos peste tot, în mai toate staţiunile de la malul mării.  Dar asta nu e tot. Surprize avem și lșa cazare.  Camera la un hotel de 3 stele poate ajunge și la 500 de lei/ noapte, în sezon.  Deși interiorul este igrasios, cu mobilier vechi și neîngrijit, multe având dușul  direct pe pardoseală și câte un veceu în care când intri pari că ești zidit ca Ana lui Manole. Balcoanele sunt de nefolosit… Pline de fecalele pietrificate ale pescărușilor, sunt necurățate cu anii. Serviciile sunt asigurate de un personal de care este mai bine să ții lucrurile personale (farduri, parfum etc), mai la ”fereală”,  închise în geamantan sau în casa de valori, pentru a nu avea surprize…

Dacă totuși ar fi ceva de lăudat, acel lucru  este mâncarea ( dar nu peste tot), extrem de variată și chiar mai bună decât la vecinii noștri bulgari. În privința gradului de ocupare a litoralului , vă veți da seama că totul este o minciună și că în timpul săptămânii plajele sunt goale în toate cele 6 stațiuni, animându-se oarecum doar la sfârșitul săptămânii.  

Nu mai merge așa!

La noi deocamdată în afară de Mamaia, ce din păcate a ajuns o destinație a maneliștilor, a cocalarilor, a parveniților și a fanților de Dorobanți, litoralul românesc se rezumă doar la Vama Veche  preferata tinerilor cu buget restrâns, amatorilor de aventuri estivale, sau nostalgicilor de vârsta a treia. Sau dacă nu, să-l dăm în administrare altora,  cum au făcut bulgarii, punând la dispoziție litoralul, nemților și uite ce bătaie e acum pe un sejur  la mare fie că este vorba de Nesebar sau Nisipurile de aur.  

Ar mai fi multe de spus însă ne oprim aici. Autorităţile vor trebui  să înţeleagă că nu mai putem continua aşa. Nu e suficient să se limiteze doar la a încasa impozite de 500%,  în cazul clădirilor lăsate în paragină. Este nevoie de mai mult. E timpul să trecem la un turism civilizat. Investitorii trebuie susţinuţi cu măsuri concrete. Iar cei care au putere de decizie şi control trebuie să se ridice odată la nivelul funcţiilor pentru care au fost aleşi sau numiţi.

 (City ZEN)