Mult controversatele E-uri se găsesc pe etichetele produselor alimentare din întreaga Uniune Europeana. E102, E211 si E110 sunt ingrediente despre care ni s-a spus de multe ori că ne pot afecta sănătatea. Un studiu realizat a confirmat ca unele E-uri, precum E102, E110, E104, E124, E122 și E211, numit și benzoat de sodiu, sunt dăunătoare și ar trebui evitate.

Faptul că aceste E-uri sunt periculoase în special pentru persoanele care suferă de alergii nu ar trebui să ne facă să evităm toate alimentele care conțin E-uri. De multe ori, litera E e doar un cod standardizat pentru substanțe naturale precum emulsificatorii, stabilizatorii și conservanții naturali, unele dintre acestea fiind chiar benefice sănătății. E300, de exemplu, e doar o altă denumire pentru vitamina C, iar E160 e un antioxidant puternic.

E300 – vitamina Ceste un antioxidant natural adăugat în multe alimente, printre care se numără carnea conservată, peștele congelat, cerealele pentru micul dejun și vinul. Ca aditiv alimentar, vitamina C ajută corpul să ardă mai multe grăsimi în timpul exercițiilor fizice, protejează sănătatea țesutului conjunctiv, fortifică vasele de sânge, îmbunătățește circulația, protejează organismul de radicalii liberi, stimulează absorbția fierului din alimente și menține echilibrul sistemului imunitar.

E101 – vitamina B2 – numită și riboflavină, se folosește în industria alimentară ca și colorant. Poate să reducă intensitatea și frecvența migrenelor și e esențială pentru metabolism. Vitamina B2 menține sănătatea părului, reglează producția de sebum și protejează celulele.

E100 – colorant alimentar – e o substanță folosită drept colorant alimentar natural. Are efect antiinflamator și poate să amelioreze simptomele unor boli precum psoriazisul și eczemele. Poate să reducă numărul polipilor de colon.

E163 – ca și E100, E163 e un colorant natural. Se adaugă la unele produse lactate, jeleuri, dulciuri, murături, băuturi răcoritoare și supe de legume. Se extrage în general din pielițe de struguri și din varza roșie. Poate să prevină apariția celulitei și a ridurilor. Protejează sistemul cardiovascular, iar datorită proprietatilor antiinflamatoare ameliorează simptomele reumatismului.

E140 – clorofila – se folosește pentru colorarea multor produse. Printre acestea se numără pastele și absintul. Clorofila menține sănătatea sistemului cardiovascular și înlătură efectele negative ale respirării unui aer poluat.

E160d licopina – fiind un pigment de un roșu intens, licopina se folosește frecvent ca și colorant alimentar. Se extrage în general din roșii. Despre licopină se spune că protejează pielea împotriva radiațiilor ultraviolete.

E161b – luteina – se folosește tot pentru colorarea alimentelor și este extrasă din petale de galbenele. Protejează ochii de stresul oxidativ și reduce riscul îmbolnăvirii de cataractă. În plus, previne apariția ridurilor și hidratează pielea.

Sperăm că cele scrise mai sus v-au făcut să priviți puțin mai relaxat unele E-uri din lista de ingrediente ale produselor cumpărate.

Informarea face diferența între o viață sănătoasă și una mai puțin sănătoasă.

(Jurnal)