Lipsa medicilor specialiști din Spitalul județean Giurgiu, face ca uneori pacienții cu infarct sau accident vascular cerebral, să fie trimiși în Capitală!

0
523

Prof. dr. Cristina Tiu de la Spitalul de Urgență din București declara recent faptul că la spitalele din Capitală ajung tot mai mulți bolnavi din județele învecinate, mai ales din Giurgiu. Medicul mai spunea că pacienții vin din spitale unde aceștia nu pot fi tratați pentru că nu sunt suficienți medici.

În consecință lipsa medicilor din multe spitale din ţară aglomerează unitățile medicale din București. Județele din sudul țării nu pot asigura întotdeauna gărzile pentru tratarea bolnavilor cu infarct sau accident vascular cerebral și astfel bolnavii sunt trimiși în Capitală. Din păcate printre acești pacienți se numără și giurgiuveni.

La spitalul Județean de Urgență (SJU) Giurgiu până mai ieri  mai erau doar doi cardiologi, cinci posturi fiind încă libere. Tot doi doctori sunt și pe secția de Neurologie… Unul dintre ei este medic bulgar, o tânără care face naveta din țara vecină. Și la această specialitate mai sunt patru posturi libere.

Directorul SJU Giurgiu, Dragoș Chivu, încă din prima zi a mandatului său,  a făcut eforturi disperate de a atrage un număr cât mai mare de cadre medicale. Recent cotidianul nostru scria de 5 noi medici ce s-au alăturat echipei medicale din acestă unitate spitalicească.

Criza de medici ar putea fi rezolvată însă dacă vor fi îndeplinite reformele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Am putea avea chiar și un spital nou-nouț şi dotat cu aparatură modernă, astfel încât pacienții să nu mai fie trimiși în Capitală, iar medicii să nu mai plece, ci să rămână aici.

Și peste toate acestea mai sunt problemele create de către aparatura medicală, performantă, de care bolnavii au mare nevoie. Deși s-au făcut investiții serioase în ultima vreme,  aparatele se mai și defectează, cum s-a întâmplat recent cu Computerul Tomograf, efectul fiind sistarea pentru o perioadă de timp a programărilor.

(Jurnal)