O țară întreagă, Libanul, a fost lăsat complet în întuneric după ce rețeaua electrică națională, rămasă fără combustibil, s-a oprit.

Cele mai mari două centrale electrice din Liban, Deir Ammar și Zahrani, s-au închis din cauza lipsei de combustibil și au lăsat întreaga țară în întuneric, a declarat un oficial guvernamental pentru Reuters, citat de BBC.

Compania națională de electricitate a confirmat închiderea celor două centrale. Până să se oprească de tot curentul, populația Libanului primea doar două ore de curent electric pe zi. Închiderea centralelor electrice a condus la „întreruperea completă” a rețelei electrice, „fără nicio posibilitate de a relua operațiunile pentru moment”, arată un comunicat al companiei naționale de electricitate.

Rețeaua electrică din Liban este puțin probabil să repornească timp de câteva zile, a declarat sâmbătă pentru Reuters un oficial guvernamental.

Potrivit Al Jazeera, în orașul Halba au loc proteste în fața clădirii companiei naționale de electricitate, iar în Beirut oamenii au blocat străzile și ard cauciucuri. Numeroși libanezi sunt dependenți de generatoare individuale de electricitate, însă folosirea lor a devenit din ce în ce mai scumpă, din cauza lipsei combustibilului, și oricum nu pot compensa lipsa electricității furnizate de rețeaua națională.

Pe lângă acestea, țara încă se resimte după explozia depozitului de chimicale care a avut loc anul trecut lângă portul din Beirut, care a ucis 219 oameni și a rănit 7.000.

Scene ce ne readuc în minte, nouă, românilor, întreruperile de electricitate ale lui Nicolae Ceaușescu, dinainte de decembrie 89, în plină iarnă, cât și îndemnurile demente ale celor doi dictatori de a mai pune pe noi câte o haină, înainte de a ne urca în pat, pentru a suporta frigul  din apartamente.

(Jurnal)