După scandalul falimentului City Insurance prețurile polițelor RCA, în România  pur și simplu au explodat. Conducătorii auto români  amenință că vor ieși  în stradă!

Decizia Autorității de supraveghere financiară de a retrage autorizația de funcționare City Insurance a făcut ca prețurile polițelor RCA extrem de mult! Cei mai afectați de aceste scumpiri sunt, bineînțeles, conducătorii auto.

Dacă polița RCA a unei persoane fizice de 45 de ani era 416 RON, la data de 6 septembrie, după majorare, ar trebui să plătească acum, pe aceeași poliță, suma incredibilă de 891 de lei, adică o creștere de aproximativ 110%! În concluzie majorările depășesc 100%.

În aceeași situație nefavorabilă sunt și persoanele juridice. Pentru un cap tractor, polița RCA de 7500 de lei, pentru 12 luni, până acum, în prezent, s-ar plăti, pentru șase luni, nu mai puțin de 17 mii de lei!

Mai trist este faptul că scumpirile nu se vor limita la RCA. Din cauză că s-au dublat polițele, transportatorii ameninţă la rândul lor cu tarife la cursele zilnice, mai mari, iar asta înseamnă scumpiri în lanț.

Așa că atât șoferii, cât și transportatorii, spun că ultima lor soluție este să iasă în stradă, în semn de protest.

Ce solicită transportatorii

Prețul unei polițe RCA pe un an, pentru un autoturism Dacia Logan din anul 2007, a crescut de la 312 lei la 503 lei, în varianta cea mai ieftină, disponibilă acum la Euroins. Calculul este valabil însă doar pentru un șofer fără antecedente rutiere.

Șoferii sunt nemulțumiți de creșterile de preț, mai ales că mulți au mașini cumpărate la mâna a doua tocmai pentru că acestea sunt ieftine. Ei spun că este anormal să dai 1.000 – 2.000 de euro pe o mașină second hand și să te coste RCA-ul un sfert din valoarea mașinii!

Potrivit Profit.ro, România avea la finalul anului 2019 un număr total de 8,79 de milioane de vehicule înmatriculate. Dintre acestea: 2,5 milioane aveau o vechime între 11 și 15 ani 2,2 milioane între 16 și 20 de ani, 2 milioane erau mai vechi de 20 de ani și doar 1,9 milioane de mașini aveau până în 10 ani vechime.

Care este adevărărata cauză a  scumpirii

Polițele RCA explodează în România din două motive, spun specialiștii. În primul rând, mulți asigurători nu depind de polițele RCA, motiv pentru care nu doresc o migrare a clienților City Insurace către ei. Al doilea motiv, susțin experții, este că, la o cerere foarte mare, actorii de pe piață speculează momentul pentru profit, iar autorităție statului nu intervin pentru a plafona aceste prețuri.

 (Jurnal)