La depozitul mărfurilor de contrabandă confiscate, din Vama Giurgiu, nu mai ai loc să arunci un ac!

0
1440

Piața a fost și este invadată permanent de produse (chipurile!) „de firmă”  contrafăcute. Acestea poartă etichetele unor firme celebre, deși ele sunt niște „fake-uri” ordinare, vândute însă la prețuri astronomice.

Hainele și încălțămintea reprezintă produsele cele mai expuse acestui flagel,  nota deunăzi Digi 24, care preciza că  în depozitul de mărfuri de contrabandă confiscate, din Vama Giurgiu nu mai e loc să arunci un ac.

Sunt mărfuri care, dacă ar fi scăpat de controalele polițiștilor de frontieră  și ar fi ajuns pe piață, ar fi valorat 400.000 de lei. Doar în ultimele 24 de ore, vameșii au umplut două camere cu peste 1.900 de articole vestimentare despre care cred că sunt contrafăcute. Printre obiectele reținute se afla, de exemplu, o pereche de încălțăminte „de firmă” care ar fi valorat 2.000 de lei, dacă ar fi ajuns pe piață. Șoferul care a vrut să introducă ilegal marfa în țară nu a putut explica proveniența lor.

Traseul hainelor contrafăcute începe în Turcia și trece prin Bulgaria. „Ele vin ascunse în diverse mijloace de transport, autocare autoturisme sau microbuze și de obicei ele sunt disimulate printre ale bunuri transportate legal sau ascunse în bagajele personale”, a spus Alexandra Popescu – purtător de cuvânt IGPF. Falsurile care scapă vigilenței polițiștilor de frontieră ajung, în mare parte, în bazarurile din București ori în colete comandate online.

Care sunt mărfurile predilecte ale contrabandiștilor

De obicei mărfurile preferate sunt cele căutate de cumpărători. Unele dintre ele îi surprind chiar și pe polițiștii de frontieră și respective pe vameși. De exemplu la un control, în Portul Constanța au fost confiscate mii de discuri de frână…

În frontiera Giurgiu s-a înregistrat un record privind confiscarea covoarelor și a seturilor de baie, cu o valoare de peste 585.000 de lei.

Sunt și confiscări de produse ciudate, ca  în  cazul unui cetățean turc  care dorea să introducă în România flacoane de insecticide de peste 200.000 de lei. Probabil că o fi aflat că  nu prea ne înțelegem cu țânțarii!

Parfumurile false de contrabandă sunt și ele în top, astfel că doar      într-un singur TIR, venit din Turcia au fost găsite flacoane în valoare de 2 milioane de euro!!

Rutele folosite de obicei pentru a aduce marfa de contrabandă sunt China și Turcia, iar  cei mai mulți dintre contrabandiștii prinși proveneau din România, Turcia, Bulgaria și Republica Moldova.

(Jurnal)