Situaţia juridică a societăţii Global Energy Production (GEP), furnizorul de căldură din Municipiul Giurgiu, în sistem centralizat s-a stabilizat, ne preciza directorul acesteia, Sorin Cepraga. Societatea după cum ştim a intrat în insolvenţă, la acest moment fiind pregătit şi prezentat creditorilor un program de redresare. Programul va fi prezentat creditorilor în săptămâna 10-16 octombrie. Nimeni nu trebuie să-şi facă griji deoarece creditorii sunt mulţumiţi dând chiar un răspuns afirmativ în privinţa aprobării acestuia înainte ca el să fie aprobat oficial. De notat că la acest moment cuantumul datoriilor către CET, doar din iarna trecută se ridică la 4,8 milioane lei, din care jumătate sunt cele ale abonaţilor casnici giurgiuveni.
Preţul la producător (GEP) pentru anul acesta va rămâne acelaşi ca cel de anul trecut – preciza Sorin Cepraga. Din informaţiile pe care le deţinem subvenţia acordată de Consiliul local Giurgiu pentru încălzire, acordată populaţiei Municipiului în sistem centralizat, pentru această iarnă, va acoperi jumătate din preţ, asta însemnând că giurgiuvenii vor plăti un preţ de 190 lei/Gcal. Este un preţ extrem de mic… Pentru a face o comparaţie am să vă reamintesc faptul că în 2012 când Lucian Iliescu se pregătea să predea mandatul, Gigacaloria la producător era de 349 lei în timp ce subvenţia era doar de 10% (34,9 lei/Gcal.), consumatorul casnic plătind 310lei/Gcal! După 5 ani, deşi preţurile de cost au crescut la toate componentele, preţul de producţie la noi, la producător este de doar 386 lei/Gcal. În timp ce subvenţia acordată de consilierii locali ajunge la jumătate din preţul total, consumatorul casnic urmând să plătească doar 190 lei/Gcal! Dacă v-aş spune că în Capitală, acolo unde sursele de finanţare sunt cu totul altele, beneficiarii de căldură în sistem centralizat plătesc 175 de lei/Gcal, cred că veţi înţelege în mod real dimensiunile efortului nostru cât şi cel al consilierilor locali în acest context.
Întrebat cât va plăti un locatar al unui imobil cu două camere în această iarnă, Sorin Cepraga a spus: Într-un condominiu normal în luna ianuarie, adică în plină iarnă, preţul facturii nu ar trebui să depăşească 350 de lei. Acolo unde preţurile depăşesc această sumă, ele devenind uneori exorbitante, motivele sunt două: Unu, furturile între locatari cu ajutorul celor care administrează Asociaţia de proprietari şi doi, Nealocarea părţilor comune din partea Asociaţiei – a mai precizat directorul GEP Giurgiu.
Florian Tincu
care este motivul pentru care au crescut preturile deproductie mai Cepraga ca gazul nu s a scumpit ?
uite de ce multi giurgiuveni si au montat centrale de apartament ma sa nu iti mai dea tie bani pentru ceva ce nu pimesc .