La audierile din Parlament, răspunsurile ministrului Energiei, Toma Petcu , au fost pe placul majorității membrilor comisiilor

0
100

toma_petcu_80419400Strategia Energetică elaborată de Ministerul Energiei în 2016 are nevoie de un aviz de la Ministerul Mediului, pentru obținerea căruia vor fi necesare șase luni de dezbateri, prin urmare proiectul ar putea fi aprobat de Guvern în a doua partea a acestui an, a declarat, miercuri, Toma Petcu, ministrul propus al Energiei, în cadrul audierilor în comisiile de specialitate din Parlament. Petcu a primit aviz favorabil cu 40 de voturi pentru, după ce a fost audiat în Comisiile reunite pentru politică economică, reformă și privatizare și, respectiv, pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Comisia economică, industrii și servicii, Comisia pentru Dezvoltare și Strategie economică, Comisia pentru Dezvoltare Regională, administrarea activelor statului și privatizare, din Senat.

El a fost întrebat dacă va promova strategia energetică realizată pe parcursul anului trecut de Ministerul Energiei.

„Am citit și eu strategia actuală pe care Ministerul Energiei a elaborat-o. Din ce am înțeles, nu au reușit să o aprobe în Guvern pentru că, fiind prima strategie elaborată după 2007, are nevoie de o dezbatere prealabilă și de un acord de mediu. Acest acord de mediu nu ar fi fost posibil să îl obțină într-o perioadă foarte scurtă, întrucât este vorba despre o procedură lungă, cu dezbateri, de șase luni pentru a-și lua acest aviz de mediu”, a spus Petcu.

În opinia sa, această strategie este perfectibilă și poate fi îmbunătățită pe fiecare domeniu de activitate în parte.

Consider că actuala strategie poate fi îmbunătățită. Cu această strategie vom veni în Guvern și apoi în Parlament, după care va deveni lege și va fi perfectibilă pe tot acest traseu. În mod sigur, o vom studia foarte atent, astfel încât să vedem dacă sunt domenii care nu s-au acoperit sau care nu au fost acoperite suficient, dacă sunt măsuri care ar trebui să vină în plus față de ceea ce s-a prevăzut și sunt convins că sunt. Este foarte important să obținem înainte de a o introduce pe ordinea de zi a Guvernului ca ordonanță și apoi în Parlament să avem acest acord de mediu de la Ministerul Mediului. Strategia este un obiectiv prioritar pentru noi. Probabil că vom reuși undeva după jumătatea anului să venim cu ea în Guvern și ulterior în Parlament. Din punctul meu de vedere, această strategie este perfectibilă și poate fi îmbunătățită pe fiecare domeniu de activitate în parte„, a mai spus ministrul propus.

(Jurnal)