Județul Giurgiu tinde să devină un Land al piromanilor ! Cinci incendii de vegetație, în doar 24 de ore!

0
261

Pompierii giurgiuveni au acționat  24 de ore din 24 ,  intervenind imediat la solicitările cetățenilor și pentru gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local. În ultimele ore, aceștia au intervenit pentru stingerea a cinci incendii, părând că județul Giurgiu se transformă, încet, încet într-un Land al piromanilor…

Așa se face că doar în 24 de ore incendiile au ars suprafețe imense de vegetație și deșeuri menajere, în următoarele localități:

  • Miloșești au ars aproximativ două ha de vegetație uscată și cica 80 de tone de deșeuri menajere. Au acționat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Greaca, cu o autospecială de stingere, reușind să limiteze propagarea flăcărilor la culturile de porumb din apropiere.

  • Putineiu – au ars aproximativ 50 mp de vegetație uscată. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu o autospecială de stingere.

  • Mihai Bravu – au ars aproximativ 3.000 mp de vegetație uscată. Au acționat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Călugăreni și Detașamentului Giurgiu, cu două autospeciale de stingere.

  • Florești (două intervenții) – au ars aproximativ 4.500 mp de vegetație uscată și mărăciniș. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Bolintin Deal, cu două autospeciale de stingere.

 Cauza probabilă de producere a tuturor acestor  incendii a fost focul deschis în spații deschise.

         Ce recomandări  face ISU: 

         Potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători.

         Astfel, trebuie respectate următoarele prevederi legale:

  1. Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare: este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.

  2. Hotărârea Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

De la începutul anului, inspectorii de prevenire au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare de 2.500 lei fiecare, pentru incendierea vegetației uscate fără respectarea prevederilor legale.

Utilizarea focului deschis nu este permisă la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

Folosirea focului deschis în apropierea terenurilor agricole, fără respectarea prevederilor legale și adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea izbucnirii unui incendiu, este o acțiune periculoasă, atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul înconjurător.

Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la culturile agricole, la alte proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.

Surse: Compartimentul Informare și Relații Publice