Izvorul Tămăduirii nu este o sărbătoare cu dată fixă, ci se sărbătoreşte în fiecare an în vinerea din Săptămâna Luminată
de după Paşte.

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare închinată Maicii Domnului, iar în fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie şi se face sfinţirea apei, care se mai numeşte şi aghiasmă mică.

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii aminteşte de o minune. Tradiţia bisericească spune că un orb şi-a recăpătat vederea după ce și-a udat fața cu apa unui izvor situat într-o pădure din apropierea Constantinopolului. Biserica zidită pe locul unde se găsea acel izvor din porunca împăratului a primit numele de „Izvorul Tămăduirii” și multe minuni au continuat să se petreacă acolo de-a lungul timpului, potrivit orthodoxwiki.org.

Izvorul Tămăduirii, slujba în care se face Aghiasma Mică

În toate bisericile din România, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, preoţii sfinţesc apa şi o transformă în Aghiasma Mică. Credincioşii beau din această apă sfinţită pentru a fi protejaţi de rele şi de boli.

În unele zone ale ţării, preoţii obişnuiesc să meargă la izvoare şi să le sfinţească, totodată se face stropirea oamenilor cu aghiasmă, dar şi a caselor.

Când se bea aghiasma mică?

Fiecare creștin trebuie să ţină sticla cu aghiasmă într-un loc curat din casă. Oricine poate consuma aghiasma dimineaţa pe nemâncate, în orice perioadă a anului, însă unele persoane trebuie să îndeplinească anumite condiţii: Cuplurile pot consuma aghiasmă dacă nu au păcătuit trupeşte.

(Jurnal)