Duminică seară, în ultima rundă a Campionatului European la Fotbal- 2020, Italia a câștigat, după prelungiri și după loviturile de departajare, finala EURO  jucând în compania echipei Anglia, chiar la ea acasă.

Mulți spun că în acest fel Zeul fotbalului a făcut dreptate, după ce Anglia a primit cadou un 11 metri în meciul cu Danemarca în semifinalele competiției, așa cum au considerat  mulți specialiști din lumea fotbalului.

În fața a circa 80.000 de spectatori, pe celebrul stadion Wembley, Anglia a ratat duminică , șansa de a câștiga pentru prima oară acest trofeu.

De precizat că sute de fani englezi, fără bilet,  au încercat să pătrundă pe stadionul din Londra cu doar două ore înainte de finala Euro 2020, Italia – Anglia. După mai multe lupte  între stewarzi și fani, ordinea a fost restabilită. Poliția Metropolitană a avertizat oamenii care nu au bilete la finală să se îndepărteze de căile de acces în stadion.

Ei au  lansat un mesaj către suporteri, încă de sâmbătă, cerându-le acestora  să nu meargă la Londra dacă nu au bilete pentru finala Campionatului European, din cauza riscurilor legate de propagarea Coronavirusului, conform celor de la  ”The Guardian”.

Filmul meciului

Pe gazon, Italia  a câștigat după 4-3 la lovituri de departajare, deși primise gol încă din minutul 2 al partidei. Ploaia începută la un moment dat, se credea că va veni în sprijinul echipei britanice, însă lucrurile      n-au fost deloc așa…

După o dominare accentuată a italienilor (peste 65% posesie), în min. 66 a venit și  Golul egalării!  După un corner în care a intervenit cu capul  și bătrânul Chiellini, fundașul Bonucci a înscris din apropiere. Anglia- Italia 1-1.

Până la finalul meciului scorul rămâne același. Cele două reprize de prelungiri nu fac altceva  decât să prelungească agonia echipelor  înainte de loviturile de la 11 metri.

Și  încep să se execute loviturile de departajare :

Domenico Berardi dă gol – Anglia – Italia 0-1.

Harry Kane  dă gol, la rândul lui  și Anglia – Italia 1-1. 

Andrea Belotti – ratează, apără Pickford și scorul rămâne Anglia – Italia 1-1 

După ce Maguire dă gol, Anglia – Italia e 2-1.

Bonucci dă  gol și Anglia – Italia 2-2. 

Marcus Rashford – ratează (bară) și Anglia – Italia rămâne 2-2. 

Bernadeschi dă  gol și Anglia – Italia este 2-3. 

Jorginho  ratează și el (apără Pickford), apoi Sancho  ratează (apără Donnarumma) și  în cele din urmă cel mai tânăr jucător de pe teren, britanicul Saka, execută, dar apără Donnarumma, iar Italia e campioană europeană!!! Scor final:  4-3 pentru Squadra Azzura! Finalul  de meci este nebunesc!

La meci au fost prezente  mai multe personalităţi: prinţul William cu soția și băiețelul, premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, actorul Tom Cruise, celebrul David Beckam și multe alte figuri legendare al fotbalului…

Finala de pe Wembley a fost arbitrată de olandezul Bjorn Kuipers, considerat  cel mai bogat arbitru de la Euro, care i-a avut ca arbitri asistenţi pe conaţionalii Sander van Roekel şi Erwin Zeinstra.

Pentru Italia este cel de al doilea trofeu european câștigat.

(Jurnal)