AcasăActualitateÎntre 11 și 13 iunie giurgiuvenii pasionați pot participa la cel mai...

Între 11 și 13 iunie giurgiuvenii pasionați pot participa la cel mai mare eveniment dedicat explorării spațiului. Sunteți pregătiți pentru o călătorie extraterestră? (Video)

În perioada 11-13 iunie 2023, Universitatea POLITEHNICA din București organizează cel mai mare eveniment dedicat explorării spațiului cosmic și oportunităților pe care acesta le oferă. Evenimentul va avea loc în campusul UPB și se adresează pasionaților de spațiu de toate vârstele.

Cum arată materialele inteligente, care este procesul de pregătire al organismului pentru o călătorie extra-terestră, cu ce se hrănesc astronauții, ce fel de echipamente poartă, cum gestionează aceștia gravitația, cum se adaptează corpul uman la acest mediu și care sunt urmările unei astfel de experiențe sunt doar câteva dintre curiozitățile care își vor găsi explicațiile în cadrul SPACEFEST.

Explorarea este esența umanității, iar spațiul reprezintă astăzi cea mai mare oportunitate a omenirii. În cadrul SPACEFEST, trei astronauți celebri vor povesti despre experiențele lor în spațiu, vor răspunde tuturor întrebărilor și curiozităților publicului și vor oferi autografe:

  • Nicole Stott, NASA Astronaut, Aquanaut & Artist – cu 104 zile petrecute în spațiu și a zecea femeie din lume care a plecat în SPAȚIU, precum și fondatoarea Space for Art Foundation;

  • Dumitru Prunariu – cosmonaut român, primul și singurul român care a ajuns în SPAȚIU;

  • Sara Sabry – primul și singurul astronaut de pe continentul african care a zburat în SPAȚIU în 2021, cu Blue Origin;

   Cei mici vor putea afla direct de la astronauți cum putem cultiva în spațiu, ce este turismul spațial, ce sunt stațiile de alimentare spațiale, iar astronauții le vor răspunde la întrebări legate de energia necesară pentru rachete, fabrici, resurse, comunicații sau capacități de monitorizare a mediului,astfel, implicațiile explorării accelerate a spațiului cosmic ne vor influența viața pe Pământ în feluri imposibil de ignorat. De la prima misiune de apărare planetară, până la prima fotografie a găurii negre din centrul galaxiei, de la cea mai mare cometă observată vreodată, până la momentul când NASA a prăbușit intenționat o sondă spațială într-un asteroid, anul trecut a fost unul bogat în evenimente ce vizează explorarea spațiului cosmic.

SPACEFEST este un eveniment realizat în parteneriat cu Fundația Space for a Better World și OP Global Events și susține proiectul AIM HIGHER ROMANIA, menit să inspire și să educe oamenii de toate vârstele cu privire la explorarea spațială.

,, Pentru că ne dorim să promovăm știința și tehnologia în fața noilor generații, Universitatea POLITEHNICA din București organizează SpaceFEST,cel mai mare eveniment din România dedicat explorării spațiului cosmic și oportunităților pe care acesta le oferă. Pentru că țara noastră are tineri cu care se poate mândri, dorim să facem publicului larg cunoștință cu viitorii oameni de știință. România face performață în domeniul aerospațial, iar studenții universității noastre au purtat steagul UPB pe cele mai înalte culmi. Această industrie se află în plin proces de transformare, tehnologiile avansează, iar misiunile de explorare devin din ce în ce mai ambițioase. De-a lungul timpului, ingineria a reprezentat principalul motor al schimbării, astfel, la SpaceFEST dorim să le oferim tinerilor și un punct de contact cu industria. Publicul larg va avea parte de o experiență unică , de la întâlniri cu astronauți NASA, invitați surpriză, până la traiectorii pentru o carieră în domeniul spațial, concursuri, tehnologii inovative, expoziții de costume, experiențe spațiale cu ajutorul tehnologiilor VR și AR, dar și demonstrații de robotică, rachete sau baloane meteo. ”– Mihnea COSTOIU, RECTOR Universitatea POLITEHNICA din București

La SpaceFEST va fi prezentă și echipa 2Space care va reprezenta România la cea mai mare competiție internațională de rachete, Cupa Space Port America. Nu este singurul succes al tinerilor, aceștia formează și prima echipă de studenți din Europa de Sud-Est care a proiectat, construit și lansat o rachetă la aproape 9.000 m altitudine.

„Facultatea de Inginerie Aerospațială este o facultate de prestigiu, recunoscută în plan internațional pentru absolvenții săi extrem de pregățiți. Domeniul aeronautic și cel spațial sunt două domenii multidisciplinare, de o mare complexitate și de avangardă. Cercetarea și avansul tehnologic în domeniul explorării spațiului reprezintă o prioritate, iar descoperirile sunt atât de impresionante încât pot schimba complet cursul umanității. SpaceFEST este evenimentul care își propune să aducă mai aproape de oameni cele mai fascinante tehnologii din domeniul spațial și să evidențieze modul în care acestea pot influența pozitiv viața pe pământ. Cu cât omenirea înțelege mai mult despre spațiul extra-terestru, cu atât ea va înțelege mai multe despre propria planetă.  Ne dorim să le oferim studenților noștri și un contact cu industria, astfel, cele mai mari companii din domeniul aerospațial și-au anunțat deja prezența.’’- Daniel-Eugeniu CRUNȚEANU, DECAN Facultatea de Inginerie Aerospațială

Pentru a căuta următoarea generație de oameni de știință, ingineri și exploratori, vom organiza concursuri dedicate elevilor din clasele primare, dar și celor de gimnaziu, studenților și pasionaților de spațiu. Astfel, elevii din clasele 0 – IV pot participa la concursul de desen cu tema „Spațiul” în cadrul căruia își vor prezenta viziunea despre spațiu. De asemenea, elevii din clasele V – XII se pot înscrie la concursul video „Saltul meu uriaș” unde vor avea ocazia să vorbească despre cel mai mare vis al lor.

VREMEA

Giurgiu
cer fragmentat
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
77 %
2.9kmh
64 %
lun
9 °
mar
8 °
mie
13 °
joi
14 °
vin
12 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!