Primăria municipiului Giurgiu: „Cetățenii municipiului Giurgiu care dețin câini nesterilizați și nemicrocipați sunt rugați ca în decurs de două luni să intre în legalitate”

0
918

Cetățenii municipiului Giurgiu care dețin câini nesterilizați și nemicrocipați sunt rugați ca în decurs de două luni să intre în legalitate și să își îndeplinească obligațiile pentru ca în acest mod, una dintre principalele surse ale câinilor aflați pe stradă să fie stopată și să evite amenda pe care o pot primi.

Conform legii, toți câinii cu stăpân, fără valoare chinologică (fără pedigree), trebuie să fie microcipați și sterilizați, amenzile fiind cuprinse între 5.000 și 10.000 lei pentru nemicrocipare și între 5.000 și 12.000 de lei pentru nesterilizare.

Având în vedere problema reală cu care ne confruntăm în Giurgiu, cu privire la numărul mare al câinilor fără stăpân, primarul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu, a inițiat o masă rotundă cu reprezentanții mai multor instituții, pentru a discuta un plan integrat de acțiune și comunicare.

Concret, au fost prezenți astăzi, în sala de ședințe a Consiliului Local, reprezentanți ai Poliției Municipale (Biroul de Ordine Publică), ai Inspectoratului Județean de Jandarmi, ai Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu (Biroul pentru Protecția Animalelor), ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu, ai Consiliului Județean și ai SC Giurgiu Servicii Locale. Împreună cu conducerea Primăriei Giurgiu, cu toții au agreat ca împreună să inițieze o amplă campanie de verificare în municipiu, peste 60 de zile. Până atunci, posesorii de animale care nu au intrat în legalitate cu privire la sterilizare și microcipare, vor avea șansa să se conformeze, inclusiv în cadrul unor campanii publice de sterilizare ce vor fi anunțate.
Decizia a fost luată în comun, având în vedere situația gravă cu care ne confruntăm la nivelul municipiului Giurgiu, în ceea ce privește abandonul puilor, dar și al câinilor maturi din gospodării, fapt care a dus la existența pe domeniul public a unui număr foarte mare de animale fără stăpân.
Primăria Giurgiu este responsabilă de gestionarea câinilor fără stăpân de pe raza municipiului și administrația locală alocă lunar sume considerabile pentru capturarea și adăpostirea câinilor. Costurile de întreținere pe o perioadă de 14 zile pentru un câine, din bugetul local, care implică capturare, transport, identificare/ înregistrare în RECS, microcipare, vaccinare antirabică, sterilizare/castrare, consultație medicală, tratamente specifice, deparazitare internă/ externă, întreținere în adăpost cu hrană, eutanasiere animal, preluare cadavre pentru neutralizare este de 1266,54 lei. GSL face capturări constant și în prezent, adăpostul este plin, în timp ce numărul adopțiilor este foarte mic.

Municipalitatea apreciază și eforturile asociațiilor, dar și ale cetățenilor care donează hrană sau bunuri necesare întreținerii câinilor din adăpost, dar situația delicată este departe de a de a fi rezolvată. Dincolo de atribuțiile stabilite prin contractul de delegare, municipalitatea a organizat sau susținut campanii de strângere de fonduri, de conștientizare a efectelor abandonului, de încurajare a adopțiilor și va mai iniția astfel de activități.

(Primăria municipiului Giurgiu)